Prostituerede er en udsat gruppe i Kina

Hvis det kinesiske politi finder beviser for, at en kvinde har haft sex mod betaling, risikerer hun at blive sendt i arbejdslejr uden at blive stillet for en dommer. Den mandlige kunde slipper som regel med en mindre bøde, selvom han på papiret kan idømmes fængselsstraf. – Foto: AFP.

Kinas økonomiske vækst og den løsere sociale kontrol har skabt en blomstrende sexindustri. Men kvinderne er udsat for vold fra kunder og ikke mindst politiet, siger kinesisk forfatter

Blind mand massage står der på skiltet udenfor, men inden døre er der hverken blinde eller mænd. Derimod sidder der nogle unge letpåklædte kvinder, som tydeligvis venter på en helt anden slags kunder. En kvinde, der er på udkig efter en gang fodmassage, værdiger de ikke et blik.

Der er masser af rigtige massageklinikker i de kinesiske storbyer, hvor blinde eller svagtseende arbejder som massører.

Men som udlænding er det også let at fare vild i det store udbud af massageklinikker, frisørsaloner eller karaokebarer, der leverer en anden vare.

Bag dørene gemmer der sig ofte bordeller, og de unge kvinder, som arbejder der, er som regel migranter fra Kinas fattigere landområder. De er søgt til storbyen for at tjene penge, og millioner af dem ender i sexindustrien.

Prostitution handler om alle de problemer, vi har i Kina lige nu: migranter, urbanisering og ulighed, siger Lijia Zhang, der er forfatter og journalist.

Verdens ældste erhverv blev ellers fjernet fra gadebilledet, da kommunisterne overtog magten i 1949. Bordeller i storbyerne blev lukket, og de prostituerede sendt i genopdragelseslejre. Men med de seneste årtiers økonomiske vækst og løsere sociale kontrol er der skabt grobund for en genopblomstring af prostitution.

Det er ikke bare migrantkvinder, men også for eksempel kvindelige studerende, der vil tjene en ekstra skilling til studierne, som arbejder i branchen. Og efterspørgslen er stor:

Der er alle slags kunder. Migrantarbejdere, forretningsmænd eller politikere, der får tilbudt en prostitueret som modydelse for en bevilling eller en kontrakt, siger Lijia Zhang, der er ved at skrive en bog om emnet.

LÆS OGSÅ: Dom fra Kulturrevolutionens tid vækker opsigt

Under sin research har hun talt med mange kvinder og fundet ud af, at de sjældent er tvunget ud i prostitution. De arbejder ofte alene uden en bagmand eller organisation bag sig. Det betyder også, at de er uden beskyttelse og lette ofre for vold fra kunderne.

Den værste fare for de prostituerede er politiet. Prostitution er på papiret forbudt i Kina, men myndighederne ser gennem fingre med det. Indtil man beslutter at gennemføre storstilede kampagner. I mellemtiden har politiet frit spil til at lave raids på bordellerne.

Lijia Zhang har mødt flere kvinder, der er blevet udsat for tortur og afpresning:

En kvinde blev taget med på den lokale politistation, men nægtede sig skyldig. Tre politimænd slog hende, til hun kastede op, og tvang hende derefter til at spise sit eget bræk, fortæller hun.

Som om det ikke var nok, voldtog én af politibetjentene hende, da de var blevet alene. Efter at hun var blevet løsladt, troppede politimanden op på massageklinikken og krævede penge af hende.

En anden kvinde fik trukket en plastikpose over hovedet og var lige ved at blive kvalt.

En tredje døde af et hjerteanfald under et forhør på politistationen. En forklaring, som hendes familie ikke tror på, men som er næsten umulig at modbevise i et land, hvor retssikkerheden er lille.

Den form for politivold er helt almindelig i Kina, skriver Richard Burger, forfatter til bogen Behind the Red Door: Sex in China:

Politiet har al magten, og pigerne, der er nederst på den sociale rangstige, har ingen.

Hvis politiet finder beviser for, at en kvinde har haft sex mod betaling, risikerer hun at blive sendt i arbejdslejr uden at blive stillet for en dommer. Den mandlige kunde slipper som regel med en mindre bøde, selvom han på papiret kan idømmes fængselsstraf.

Hvad ville der ske, hvis alle kinesere, der begik den forbrydelse at betale en prostitueret for sex, blev idømt seks måneders fængsel?, spørger Han Han, berømt kinesisk forfatter og racerkører, på sin blog på internettet:

Det store flertal af mandlige forfattere, forretningsfolk, sangere, skuespillere, sportsfolk, instruktører og embedsmænd ville straks være ude af cirkulation.

Samme skæbne ville ramme flertallet af kommunistpartiets 80 millioner medlemmer, skriver han og tilføjer:

Værst af alt, du ville heller ikke være i stand til at finde din far.

Prostitution er på papiret forbudt i Kina, men myndighederne ser gennem fingre med det – indtil man beslutter at gennemføre storstilede kampagner. – Foto: John Shaw.