Kvindekroppen en del af slagmarken

I filmen ”Anonyma” ser de sejrende russiske soldater de tyske kvinder som et stykke kød, som altid er tilrådighed. Begejstret taler de om Berlin som et bordel. Vand, gas, elektricitet er forsvundet, og befolkningen forsøger at hutle sig igennem. Filmens hovedperson, Anonyma, spilles af den tyske skuespiller Nina Hoss. – Foto fra filmen.

Filmen Anonyma, der i øjeblikket bliver vist på de tyske lærreder, ripper op i et tysk krigstabu: Da Sovjet-hæren trængte ind i Berlin, voldtog soldaterne tyske kvinder i hobetal

Vi er nede i skidtet, dybt, dybt nede. Hver eneste minut af livet er dyrt betalt.

Det skriver Anonyma, en 34-årig tysk kvinde i sin dagbog, som for nyligt er blevet filmatiseret i Tyskland. Instruktøren Max Färberböck har filmatiseret bogen Anonyma En kvinde i Berlin. Bog og film skildrer en tysk kvindes dagligdag i det ødelagte Berlin fra den 20. april til den 22. juni 1945, og det er ikke kønt.

Året er 1945, og Berlin er omringet af Den Røde Hær. Soldaterne kæmper i gaderne. Bygningerne er ruiner, og kvinder, børn og gamle mænd lever i kældre under jorden. Omkring fire millioner tyskere er tilbage i det bombede og ødelagte Berlin. Mens mændenes krig er ved at være ovre på slagmarken, så begynder kvindernes lidelser først nu. Man anslår, at mindst 100.000 kvinder og unge piger blev voldtaget i Berlin mellem april og juni i 1945. 10.000 af dem døde oftest som selvmord. En af dem var den tidligere tyske kansler Kohls kone, Hannelore Kohl, der blev voldtaget som 12-årig sammen med sin mor, da det ikke lykkedes dem at flygte fra et tog mod Dresden. Ifølge Anthony Beevors bog Berlin: The Downfall anså de russiske soldater voldtægterne som erobrerens ret og som hævn for forbrydelser begået af tyske soldater. Forfatteren fik adgang til russiske arkiver og interviewede tyske kvinder om deres oplevelser, og dermed fik de tyske voldtægtsofre en stemme.

Det er ikke kun soldater fra Den Røde Hær, som har voldtaget fjendens kvinder. Japanske soldater menes at have voldtaget 80.000 kinesiske kvinder i Nanjing under Anden Verdenskrig. Og voldtægt som krigsstrategi er også et nutidigt fænomen. I starten af halvfemserne voldtog serbiske soldater muslimske bosniske kvinder for at få dem til at flygte. I slutningen af halvfemserne voldtog serbiske soldater og paramilitære grupper muslimske kvinder i Kosovo. Og i Rwanda beordrede Hutu-ledere tropperne til at voldtage Tutsi-kvinder som en del af deres udrensningskampagne.

Da Den Røde Hær rykkede ind i Berlin efter Anden Verdenskrig fulgte massevoldtægter med. Voldtægterne stoppede først i 1947, da overgrebene ikke tjente russernes interesser i Tyskland. I mere end 50 år var der tavshed omkring den del af historien. Kvinderne tav om deres oplevelser. Mændende talte heller ikke om deres krigsoplevelser. Og de såkaldte russerbørn vidste ikke, at de var et resultat af voldtægt.

I filmen Anonyma jager de russiske soldater skrækslagne kvinderne rundt i gaderne for derefter brutalt at voldtage dem. Ingen bliver skånet. Hverken unge, gamle eller børn. Kvinderne er et stykke kød, som altid er til rådighed for de russiske tropper. Begejstret taler russiske soldater om Berlin som et bordel. Vand, gas og elektricitet er forsvundet, og befolkningen forsøger at hutle sig igennem tilværelsen. Filmens hovedperson, Anonyma, spillet af den tyske skuespiller Nina Hoss, er journalist og taler russisk. Hun bliver derfor opgangens tals-person. Nogle gange kan hun redde en kvinde eller et barn, men ingen går fri.

Efter at Anonyma er blevet voldtaget af forskellige fordrukne og ildelugtende soldater, vælger hun en overlevelsesstrategi. Hun vil finde en førerulv, som kan beskytte hende mod koblet af ulve. Hun finder en officer, som beskytter hende, og så kan hun nøjes med kun at have sex med én i stedet for at være tilgængelig for alle. Prostitution bliver hendes måde at overleve umenneskelige omgivelser. Der opstår et forhold mellem Anonyma og den russiske officer, som bliver spillet af Jevgenij Sidkhin.

Netop det følelsesmæssige drama mellem den tyske kvinde og den russiske officer er faldet anmelderne for brystet. Bogen giver nemlig ikke belæg for at påstå, at de havde et forhold. Og det er med til at gøre filmen til et banalt drama med et bøddel/offer-kompleks, indvender anmeldere. I biografen i Schöneberg i Berlin lader det ikke til at have påvirket biografgængerne. Der er kø uden for biografen, og sæderne bliver hurtigt fyldt op af kvinder, især ældre kvinder.

Bogen Anonyma en kvinde i Berlin udkom første gang i 1954 i en amerikansk version. Fem år senere udkom den i Tyskland, men blev ingen succes. I 2003 blev den genudgivet, og denne gang blev bogen en bestseller. Bogen findes også i en dansk oversættelse fra 2004. Dagbogen er skrevet til Anonymas kæreste Gerd, som er soldat ved østfronten. Han overlever, læser dagbogen og forsvinder ud af hendes liv for altid.

udland@kristeligt-dagblad.dk