Kampagner rettes mod prostitueredes kunder

Socialministeren vil oprette rådgivning til at hjælpe mænd med at holde op med at købe sex

Indsatsen for at begrænse prostitution i det danske samfund skal nu også rettes mod de mænd, der køber sex. Men det skal ske med råd og hjælp til mændene frem for et forbud mod køb af sex.

Socialminister Eva Kjer Hansen (V) vil oprette en telefon- og internetrådgivning for mænd, der benytter sig af prostituerede. Samtidig vil ministeren i efteråret 2005 lancere en kampagne, der skal få de unge til at forstå konsekvenserne af prostitution.

Det skal ske i forbindelse med en stor kampagne om seksualiseringen af det offentlige rum, der løber af stablen i november.

Ministerens udmelding kommer efter offentliggørelsen af en undersøgelse blandt 6350 danske mænd, der viser, at 14 procent af alle mænd har købt sex hos en prostitueret. Undersøgelsen viser også, at jo yngre mændene er, når de køber sex første gang, jo oftere fortsætter de med at gå til prostituerede senere i livet.

– 14 procent er et højt tal, og derfor er der brug for en holdningsmæssig diskussion. Jeg mener, at det er et godt sted at starte blandt de unge. De skal kende til konsekvenserne af prostitution, siger Eva Kjer Hansen.

Den politiske debat har hidtil drejet sig om, hvorvidt det skal gøres forbudt at købe sex eller ej. Sociolog Claus Lautrup, der har lavet undersøgelsen for Videns- og Formidlingscenter for Socialt Udsatte, fremhæver, at den ny viden kan være med til at nuancere debatten, fordi det er den første danske kortlægning af, hvem der køber sex og hvorfor.

– Der er mange ting, vi ikke har prøvet, som vi måske skulle afprøve, inden vi gør prostitution til et kriminalitetsproblem frem for et socialt problem, siger han og roser socialministerens udspil om mere oplysning.

– Det er vigtigt at møde sexkunder med nogle initiativer, der peger fremad i stedet for en løftet pegefinger, siger han.

På baggrund af undersøgelsen efterlyser de radikales Lone Dybkjær en mere grundlæggende debat om danske mænds holdninger til prostituerede.

– Vi bliver nødt til at prøve at afdække, hvad er det for holdninger, der ligger til grund, når et bredt socialt udsnit af danske mænd synes, det er i orden at købe en kvinde til sex. Jeg er tilhænger af, at vi ender med et forbud. Men i øjeblikket er der ikke politisk flertal for den sag, så derfor er det vigtigt, at vi får startet en bred debat om prostitution, siger Lone Dybkjær.

De radikale vil på et hovedbestyrelsesmøde den 29. april diskutere partiets holdning til at indføre et egentligt forbud mod at købe sex, på linie med det forbud der eksisterer i Sverige.

Næstformand Vibe Klarup Voetmann fra KFUK's Sociale Arbejde, der driver tre væresteder for prostituerede, mener, at et forbud mod at købe sex er det eneste, der kan dæmme op for prostitution. Derfor lancerede KFUK's Sociale Arbejde i går en kampagne for at få gennemført et forbud.

– I Sverige har forbudet betydet, at det ikke længere er attraktivt at handle med udenlandske kvinder, siger Vibe Klarup Voetmann.

soendergaard@kristeligt-dagblad.dk

bindslev@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Danmark