Frankrig splittet om forbud mod købesex

Franske prostituerede demonstrerede i onsdags mod den nye lov, der vil ulovliggøre købesex. – Foto: Joel Saget/AFP/.

Lov, der straffer sexkunder med bødestraf, vækker debat. De prostitueredes organisation kritiserer loven

Et stærkt signal i Frankrig, i Europa og i verden.

Sådan lyder reaktionen fra Frankrigs Ligestillingsråd, efter at et flertal i det franske parlament i onsdags stemte for en lov, som straffer sex-kunder med bøde på op til 1500 euro eller godt 11.000 kroner, et beløb der fordobles, hvis kunden anholdes flere gange for forseelsen. Kunderne kan også dømmes til at følge informationskurser om prostitution og ligestilling.

Hvis loven slipper gennem andenkammeret, Senatet, vil Frankrig blive det femte land i verden, der gør det strafbart at købe seksuelle ydelser i lighed med Sverige, der som det første land i verden kriminaliserede sexkøb i 1999. Et lignende antal lande, deriblandt Holland og Tyskland, har omvendt legaliseret prostitution som erhverv.

LÆS OGSÅ: Slavernes Europa: Kvinder udsættes for vold, isolation og tvungen prostitution

Vores mål er klart: at mindske antallet af prostituerede i Frankrig, sagde ligestillingsminister Najat Vallaud-Belkacem under parlamentsdebatten, og den franske afdeling af organisationen Reden, som hjælper prostituerede med at komme ud af prostitution, glæder sig over, at Frankrig har stillet sig på de prostitueredes side, imod dem, der udnytter dem: alfonserne og kunderne.

Men netop dette synspunkt, at kunderne er skyld i prostitutionen, vækker voldsom debat i Frankrig, der tidligere har haft en lang tradition for glædeshuse og bordeller med en bordelmutter som Madame Claude, der har inspireret til både film og litteratur.

343 kendte mandlige personligheder har kritiseret loven, som de beskylder for at være et udtryk for snerpethed.

Vi tager afstand fra, at politikere skal bestemme over vores seksualitet, hedder det i mændenes manifest.

Også de prostitueredes organisation, Strass, kritiserer loven og henviser til, at prostitution kun skal bekæmpes, hvis det er resultatet af tvang.

Der skal være frihed til at holde op med at være prostitueret, men der skal også være frihed til at vælge dette erhverv. Begge dele er lige vigtigt, siger lederen af Strass, Morgane Merteuil.

Dette er de privilegerede kvinders moralisme i forhold til fattige kvinder, der handles som mindreårige, som ikke selv kan træffe deres beslutninger, skriver hun i et indlæg i dagbladet Le Monde.

Både Strass og flere eksperter advarer mod, at loven vil forværre situationen for de prostituerede, der tvinges til at udøve deres erhverv i det skjulte og dermed risikerer at blive mere udsat for vold og overgreb.

For tilhængerne af loven er prostitution derimod en form for vold mod kvinder, også selvom nogle kvinder selv vælger det. Og kunderne og efterspørgslen er det, der er drivkraften i mafiaernes udnyttelse af de prostituerede.

Nogle få tilfælde af selvvalgt prostitution kan ikke legitimere alle de tilfælde, hvor der ikke er tale om frit valg. For 90 procent af de prostituerede er virkeligheden, at de er ofre for mafiaer og menneskehandel, sagde Maude Olivier, lovens initiativtager, under parlamentsdebatten.