Forbud mod købesex vinder frem i Europa

Prostitution, købesex, luder, Foto: colourbox.com

MED AFSTEMNING Hollands legalisering af prostitution forhindrer ikke menneskehandel, og stadig flere europæiske lande følger nu Sveriges forbud mod købesex

Den danske prostutionslovgivning skiller sig mere og mere ud i Europa.

Danmark har således hverken fulgt det svenske eksempel, hvor kunder forbydes at købe sex, eller det hollandske, hvor man er gået den modsatte vej og helt har legaliseret prostitutionssektoren. Derimod har Danmark bibeholdt en mellemvej mellem de to poler, mens et stigende antal europæiske lande i disse år skruer op for indsatsen med at komme tvungen prostitution og menneskehandel til livs. Dette gøres netop ved enten at følge det hollandske eller det svenske eksempel og på det seneste er det særligt sidstnævnte, købesexforbuddet, der har vundet frem.

LÆS OGSÅ: Holland tiltrækker prostitution - Sverige afskrækker

Da Holland og Sverige for 10 år siden gik hver deres vej i bestræbelserne på at komme tvungen prostitution og menneskehandel til livs, var det ellers den hollandske model, der fik mest opbakning. Ved at legalisere sexsektoren i 2000 forventede Holland, at menneskehandel og tvungen prostitution ville blive udkonkurreret på et legalt og reguleret sexmarked. Omvendt blev Sveriges forbud mod at købe seksuelle ydelser fra 1999 afvist som et moraliserende indgreb i den enkeltes frihed med risiko for at skubbe de prostituerede væk fra den offentlige radar og gøre dem endnu mere afhængige af bagmændene.

10 år senere er det imidlertid den svenske model, som tiltrækker sig opmærksomhed.
|
Det viser sig, at de antagelser, den hollandske model hviler på, ikke holder stik. Holland er på ingen måde sluppet af med menneskehandel til prostitution. Og omvendt begynder flere af de lande, Danmark sammenligner sig med, at se på efterspørgslen efter købesex som en faktor, der ansporer til menneskehandel, siger Majken Lundberg, akademisk medarbejder i Kvinderådet og organisationens ekspert vedrørende prostitution og kvindehandel.

Op gennem første halvdel af 2000erne var flere af de europæiske lande fulgt i Hollands fodspor. Tyskland gjorde prostitution og bordeldrift til en legal økonomisk aktivitet i 2002, og også Schweiz, Østrig, Grækenland og Ungarn har en fuldt legaliseret sexindustri. Men i 2009 vendte bølgen. Norge besluttede at gøre som Sverige og kriminalisere køb af seksuelle ydelser, og i 2010 fulgte Island efter med en lignende lovgivning.

Finland har taget et første skridt i samme retning med en lov, der gør det muligt at straffe kunder, hvis de køber sex af prostituerede, der er ofre for handel eller tvungen prostitution, og Storbritannien indførte en lignende lov i 2010. Og både Frankrig og Irland er på vej med lovinitiativer, der skal forbyde køb af sex. I december vedtog det franske parlament en resolution, der fastslår, at Frankrig sigter mod et samfund uden prostitution, som resolutionsteksten lyder.

En parlamentsrapport om prostitution fra april sidste år anbefaler at kriminalisere køb af seksuelle ydelser efter svensk mønster. Og næste skridt er et lovforslag, som vil blive sat på parlamentets dagsorden til efteråret, når forårets præsident- og parlamentsvalg er overstået.

Den franske offensiv mod købesex er et af tegnene på, at forbud mod købesex via kriminalisering af kunderne vinder frem i Europa, mener Danielle Bousquet, medlem af det franske parlament for Socialistpartiet og en af initiativtagerne til offensiven mod købesex.

Vores initiativ har åbnet for en debat i hele Europa. Det argument, at prostitution altid har og altid vil eksistere, og at man derfor lige så godt kan få det bedste ud af det, er på vej tilbage, mener Danielle Bousquet.

Bag dette skift i holdningen til prostitution i Europa ligger ikke mindst de blandede erfaringer fra legaliseringens bannerfører i Holland, hvor Den Nationale Rapportør om Menneskehandel konstaterer, at legaliseringen af prostitution ikke har forhindret menneskehandel.

Antallet af rapporterede ofre for menneskehandel er tredoblet i de 10 år, der er gået siden legaliseringen i 2000, konstaterer rapportøren. 85 procent er kvinder, og halvdelen af de rapporterede tilfælde gælder udnyttelse i sexsektoren.

Udland side 5