Må et hospital forbyde overvægtige patienter at spise fastfood?

ARKIVFOTO. Vania King har selvtilliden i orden inden mødet med verdensetteren Wozniacki i Melbourne. --TOPSHOTS Vania King of the US keeps her eye on the ball in her match against Virginie Razzano of France in the first round of the Brisbane Internation Foto: Lars Wittrock Denmark

MED AFSTEMNING: Overlægen på det psykiatriske hospital Sikringen i Nykøbing Sjælland har forbudt overvægtige patienter at spise fastfood. "Formynderisk," mener medlem af Det Etiske Råd

Er du overvægtig og indlagt på et hospital, er det ikke sikkert, at du er velkommen til at spise burger, pommes frites og pizza sammen med de andre patienter.

Sådan er situationen på det psykiatriske hospital Sikringen i Nykøbing Sjælland, hvor nogle af landets sværeste psykiske patienter er indlagt.

Her er det blevet forbudt for svært overvægtige patienter med et BMI over 30 at spise grillmad og anden usund kost. Mange af hospitalets patienter lider af overvægt, hvilket ofte hænger sammen medicin, de får.

Overlæge Susanne Møller-Madsen forklarer, at beslutningen er taget på vegne af patienterne, som tager omkring 10 kilo på årligt på grund af medicinske bivirkninger.

LÆS OGSÅ: Minister vil se på alternativer til fiksering

Vi kan ikke bare gå og se på, at de tager mange kilo på i vægt. Deres liv er meget begrænset, mens de er her. De glædes over mad, som fylder meget for dem. Det betyder, at vi er nødt til at hjælpe dem, så de rent ud sagt ikke spiser uhæmmet, siger overlægen til Politiken.

Lotte Hvas er tidligere formand for Det Etiske Råds arbejdsgruppe om psykiatri, der netop har afsluttet sit arbejde omkring emnet "tvang i psykiatrien".

Hun siger til Kristeligt Dagblad, at det er utilstedeligt, at nogle patienter udpeges som mere usunde end andre.

Hvis man vil indføre et forbud mod fastfood, bør det gælde for alle og ikke kun de overvægtige. Det vil være mere passende, siger hun.

Lotte Hvas mener ikke, at hospitalet bør blande sig i, hvad den enkelte patient spiser. Men hospitalet må selvfølgelig godt indføre nogle sunde rammer, der sikrer, at der i afdelingen serveres sund kost, siger hun.

LÆS OGSÅ: Børn i tvang skal kunne klage

Overlægens handling er formynderisk. Et sådan forbud virker næppe forebyggende. Normalt kan mennesker jo gå deres vej, hvis de er uenige og "ikke kan lide lugten i bageriet," som for eksempel når myndigheder udstikker rammerne for sund livsstil. Men hvis patienterne er tilbageholdt mod deres egen vilje, har de jo netop ikke denne mulighed og må derfor ikke udsættes for yderligere indskrænkninger i deres frihed i forhold til andre, siger hun.

Sagen har også vakt forargelse hos Folketingets paragraf 71-tilsyn, der har til opgave at holde øje med tvang i behandlingen af patienter. Blandt andre formanden for paragraf 71-tilsynet Liselott Blixt (DF) kritiserer, at tilsynet ikke er blevet spurgt. Hun mener, at de indlagte på Sikringen udsættes for unødvendig tvang.

Og det er Lotte Hvas fra Det Etiske Råd enig i:

Man må kun overskride paragraf 71-tilsynets anbefalinger, når der er stor fare for patienterne. Og det er jo ikke forbundet med akut livsfare at spise en grillkylling. Der er ingen garanti for, at forbuddet vil kunne hjælpe de overvægtige patienter. I værste fald kan det have modsat effekt, da patienterne vil føle sig stigmatiserede, siger Lotte Hvas.

Ombudsmanden er uopfordret gået ind i sagen og har bedt Region Sjælland om at redegøre for metoden, som ikke har sundhedsloven på sin side.