Vi skal have lighed i sundhed. Også i weekenden og i ferier

En god behandling på de danske hospitaler skal ikke være betinget af det tidspunkt hvorpå patienten indlægges, skriver medlem af Region Hovedstaden, Karsten Skawbo-Jensen. Foto: Lars Helsinghof Bæk

Det skal ikke være mere risikabelt at blive indlagt i weekender, nattetimer eller ferier

LIGHEDEN I sundhed er datofølsom. Den, der indlægges i weekenden, om natten eller i ferieperioder, er ikke altid så heldig som den, der indlægges en onsdag i dagtimerne.

Vi kender den ulighed i sundhed, som bunder i sociale forhold. Livsrammer og livsstil er med til at afgøre, hvilke sygdomme der rammer, og hvor megen nytte man får af behandlingen. Også den geografiske ulighed i sundhed findes, når afstanden fra landsby til sygehus bliver lang. Der er derudover et sygdomshierarki. Muskel- og skeletsygdomme og andet, som den ældre medicinske patient døjer med, er der kun lidt prestige i.

LÆS OGSÅ: Dansk hospital lod unge læger uddanne sig selv

Skævheden findes på et område mere, nemlig den ulighed i sundhed, som udspringer af, at patienten i nogle tilfælde får en bedre behandling en onsdag i dagtimerne end en lørdag i aftentimerne eller i en ferieperiode.

Da sangeren Sanne Salomonsen heldigt fik sin blodprop i hjernen i dagtimerne på en hverdag og lige nåede trombolysen inden lukketid, var der fokus på problemet. Det er ikke retfærdigt eller udtryk for lighed, at helbredschancer afgøres af ugedag, tid på døgnet og årstid.

PROBLEMATIKKEN HAR lige været aktuel igen: Man kan få en seng på gangen plus en brandvagt, hvis man om vinteren indlægges med alvorlig influenza, men bliver man syg om sommeren, står en seng parat på en rolig tomandsstue.

Man har samlet specialerne på færre matrikler og lukket nærhospitaler, fordi det giver højere kvalitet og bedre økonomi at udnytte bemandingen mere optimalt. Mere end 80 procent af sundhedsudgifterne går til lønninger, mens små 20 procent af udgifterne betaler for bygninger, apparatur og medicin. Sundhedskronerne ruller, hver gang læger skal vente på patienter.

Nu har man i regionerne fusioneret tingene, for at bemandingen skulle udnyttes optimalt, så der burde ikke længere være nogen undskyldning for ikke at give en god og ensartet service døgnet rundt, året rundt uanset helligdage, uanset weekender, uanset ferier, uanset årstider. Alle tilbud kan aldrig blive en realitet døgnet og året rundt på ethvert hospital. Men der skal være lynhurtige overflytningsmuligheder, utvetydige procedurer og ingen tøven uanset tid på døgnet.

Når jeg spørger til den ulighed i sundhed, som kommer af, at behandlingsmulighederne afhænger af dag, tid og periode på året, bliver folk fjerne i blikket. Det er et problem, man ikke vil indrømme. Senest gennemgik Kvalitetsudvalget i Region Hovedstaden de nye opfyldelsesprocenter for kræftpakkerne. Et sted stod som forklaring på den manglende opfyldelse: Forringelsen skyldes kapacitetsudfordringer i sommerferieperioden. Det ligner en ufrivillig tilståelse, for sommeren kommer vel ikke som en overraskelse? Medarbejderne skal selvfølgelig have en velfortjent ferie, men det er et ledelsesansvar at sikre, at ferierne afholdes, så kræftpatienten i juli bliver lige så hurtigt behandlet som kræftpatienten i marts.

Der skal sættes ind med bindende servicemål og gerne klippefaste nationale standarder for bemanding.

Karsten Skawbo-Jensen,medlem af Region Hovedstaden for Det Konservative Folkeparti, Askeskellet 12, 2., Frederiksberg