Fint med selfie: Befriende at se Helle på slap line

Foto: The Sun

MED AFSTEMNING: Der er brug for spontanitet og autenticitet i politik, mener kommunikationskonsulent, der sammen med andre meningsdannere roser Helle Thorning-Schmidts 'selfie' med Barack Obama og David Cameron

'Selfie' eller 'Selfiegate'.

To ord, der har været glødende på de sociale medier indenfor det seneste døgn. Twitter, facebook og andre medier bugner af meninger og kommentarer til et billede, der viser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) under mindehøjtideligheden for den afdøde Nelson Mandela i Johannesburg. Her holdt hun sin telefon op for at tage en 'selfie' eller et selvportræt af sig selv og sine sidemænd i dagens anledning: Den amerikanske præsident Barack Obama og den britiske premierminister David Cameron.

En sådan selfie i øvrigt udnævnt til årets ord af Oxford-ordbøgerne fangede opmærksomheden blandt borgere over hele verden, der i løbet af de seneste døgn har ytret sig om de mange grunde til at finde billedet upassende. Billedet ryddede forsiden på adskillige internationale aviser, hvoraf den britiske presse var særligt kritisk over for det sociale optrin.

LÆS OGSÅ: International forargelse over statsministerens selfie

Andre har svært ved at se, at Helle Thorning-Schmidts selfie skulle være så slem. Tværtimod, hvis man spørger fotografen bag billedet af de tre statsledere, Roberto Schmidt:

Pludselig var der denne her kvinde, som fandt sin mobiltelefon frem og tog et billede af sig selv, smilende og sammen med Cameron og den amerikanske præsident. Jeg fangede scenariet helt instinktivt. Overalt omkring mig på stadionet var der sydafrikanere, som dansede, sang og lo i minde om deres tidligere leder. Det virkede mere som en karnevalsatmosfære og ikke morbidt på nogen måde (...) Stemningen var fuldstændig afslappet jeg så ikke noget chokerende syn i min linse, hvad end det var den amerikanske præsident eller ej. Vi var i Afrika, udtaler Roberto Schmidt ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Den danske journalist og USA-korrespondent i Washington, Annegrethe Rasmussen udtrykker sig også positivt på Twitter om selvfotograferingen i Johannesburg:

Ja, det var den danske statsminister, som tog billedet. Komplet uskyldigt ved en mindehøjtidelighed (ikke en begravelse).

Hendes afslappede forhold til situationen deles med Troels Johannesen, der er kommunikationskonsulent i Dansk Journalistforbund. Han har i et indlæg på Kommunikationsforums hjemmeside beskrevet '10 gode grunde til at elske Helles selfie':

Artiklen om grundene til at elske Helles billede er selvfølgelig skrevet med et glimt i øjet, men jeg mener faktisk, at det er befriende at se toppolitikere på slap line uden, at alting er overvejet og lagt ind i en større drejebog. Der er brug for spontanitet og autenticitet i politik, og billedet af Thorning, Cameron og Obama viser, at politikerne er mennesker som os andre, der lader sig begejstre.

Efter mediestormen i udlandet, hvor Helle Thorning-Schmidts billede blev kaldt disrespektfuldt og umodent, besluttede Troels Johannesen at sætte fokus på det faktum, at billedet blev taget ved en festlig højtidelighed, hvor 70.000 sydafrikanere sang og dansede:

Obama er kendt for at optræde afslappet og med stort overskud. Det er positivt omdømmeopbyggende og virker fantastisk i sociale medier. Jeg håber, at Helle Thorning og andre danske politikere også i fremtiden tør noget af det samme.