Sikkerhedsfolk: Overvågning er for udbredt

-Arkiv-Målt per indbygger har Danmark flere tv-overvågningskameraer end England. Sikkerhedsindustrien er betænkelig. Danmark er for alvor blevet et overvågningssamfund. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2011). Foto: Liselotte Sabroe

Målt per indbygger har Danmark flere tv-overvågningskameraer end England. Sikkerhedsindustrien er betænkelig

Danmark er for alvor blevet et overvågningssamfund.

Faktisk er Danmark nu oppe på at have ét overvågningskamera for hver 15 indbyggere. Det er flere end i Storbritannien, der ellers er internationalt kendt for at være et gennemfotograferet samfund.

Ifølge tal fra sikkerhedsbranchen findes der 350.000 overvågningskameraer herhjemme, som både det offentlige og private i stigende grad bruger for at beskytte sig imod kriminalitet.

Det skriver Politiken tirsdag.

Salget af overvågningsudstyr er de senere år vokset så hurtigt, at selv forhandlerne er betænkelige ved udviklingen.

- Det vil måske komme bag på nogen, men vores holdning er, at vi skal være forsigtige med at lade stadig flere områder tv-overvåge. Når der hvert år bliver sat 50.000 nye kameraer op, og private personer hverken behøver at søge tilladelse hos politiet eller Datatilsynet, er der grund til at standse op, siger Kasper Skov-Mikkelsen, der er direktør i SikkerhedsBranchen og repræsenterer udbyderne af tv-overvågning.

På det seneste er den største procentvise vækst sket i det offentlige, hvor der foregår en øget overvågning af skoler, rådhuse, parkeringspladser og genbrugspladser for at komme hærværk og tyveri til livs.

Peter Lauritsen, der er lektor på Institut for Informations- og Medievidenskab ved Aarhus Universitet og som forsker i overvågningsfænomenet, mener, at et af de største problemer ved tv-overvågning, er, at det giver befolkningen et overdrevet indtryk af, hvor farligt livet er.

- I nogle tilfælde kan man argumentere for, at overvågning ligefrem fremmer utrygheden. Det betyder, at nogle mennesker mister realitetssansen og bliver bange for at gå ned ad Strøget. Jo mere man fortæller folk, at verden er et farligt sted, jo flere nye kameraer bliver der hængt op, siger Peter Lauritsen til Politiken.