Når idealisme og teknologi mødes

Demonstranter uden for det amerikanske konsulat i Hongkong viser deres støtte til Edward Snowden. Det er dog langtfra alle, der ser Snowden som den store frihedshelt. – Foto: .

Edward Snowden er repræsentant for en internetgeneration, der stiller sig uden for traditionelle fællesskaber, mener nogle iagttagere i USA

Edward Snowden er repræsentant for en generation af teknologikyndige unge, der lever deres liv løsrevet fra samfundets traditionelle institutioner og hierarkier. Det vurderer flere iagttagere i USA, der også påpeger, at debatten om den 29-årige it-ekspert, der er blevet en internationalt kendt figur efter at have lækket fortroligt materiale om de amerikanske efterretningstjenesters hemmelige overvågning af borgerne, kaster et lys på kløften mellem USAs ældre generationer og en yngre generation formet af internettets åbenhedsidealer.

Efter at være stået frem i avisen The Guardian sidste søndag som manden bag de sensationelle afsløringer om eksistensen af flere hemmelige overvågningsprogrammer er Edward Snowden tilsyneladende gået under jorden, og kommentatorer har nu travlt med at granske hans motiver.

Den unge whistleblower (fløjteblæser, red.), der fik adgang til materialet via sit arbejde for efterretningstjenesten National Security Agency, NSA, har selv forklaret sine handlinger med et ønske om at oplyse sine medborgere om regeringens krænkelser af deres frihedsrettigheder.

Edward Snowden repræsenterer et moderne Amerika, hvor mistillid, kynisme og individualisme florerer, og hvor den sociale sammenhængskraft hænger i laser, skriver den konservative meningsdanner David Brooks i avisen New York Times.

Endskønt tankefuld, moralsk engageret og dybt bundet til sine overbevisningersynes han at være et produkt af en af tidsalderens mere beklagelige tendenser: fragmenteringen af samfundet, lempelsen af sociale bånd, den tilsyneladende voksende andel af unge mænd i tyverne, der lever teknologiske eksistenser i tågelandet mellem deres barndoms institutioner og voksenlivets forpligtelser, fremfører Brooks.

Snowden er medlem af en generation af individualistiske unge amerikanere, som er vokset op med sociale medier og ikke forstår behovet for hemmelighedskræmmeri på samme måde, som de ældre krigsgenerationer gør det, påpeger klummeskribenten Susan L. Ruth i avisen Washington Times.

LÆS OGSÅ: Din færden bliver registreret fra morgen til aften

Hun sammenligner Snowden med andre unge whistleblowers som den 25-årige tidligere efterretningsanalytiker Bradley Manning, der lige nu står for en krigsret tiltalt for have lækket flere end 700.000 fortrolige dokumenter om blandt andet Guantanamolejren og krigene i Irak og Afghanistan til whistleblower-hjemmesiden Wikileaks.

Tager en generation, der har levet på internettet, hemmeligheder mindre alvorligt? Er denne generation så kynisk over for myndighederne, at den betragter frigivelsen af hemmeligheder som blot endnu et offentligt tilsyn, en borgerpligt? Gør terroristers mangel på en stat dem mindre truende end Nazityskland og Sovjetunionen? spørger Susan L. Ruth.

Samtidig minder historien om Edward Snowden om, at der er en kløft mellem traditionelle organisationers hierarkiske strukturer og unge amerikaneres selvforståelse som individer med eget varemærke, skriver lederskribenten Jim Mitchell i avisen Dallas Morning News.

Snowden forekommer mig i mindre grad at være en whistleblower bekymret om krænkelser af privatlivets fred og i større grad som et barn af sociale medier-generationen, der offentligt lufter frustrationer over deres arbejde, skriver han.

Andre betegner blot Snowden som en intelligent ung mand styret af en betragtelig forfængelighed.

For nogen at tro, at han kan træffe beslutninger om verdensbegivenheder, og at han kan forme verden, og at han alene ikke de føderale dommere eller justitsministeren eller USAs højesteret skal være den eneste til at afgøre, hvad bør være en national hemmelighed ... Det er en form for arrogance, som kun han kan forklare, siger Clint van Zandt , der har arbejdet som psykolog for forbundspolitiet FBI, til internetavisen the Daily Beast.

Edward Snowden, der sidst er set i Hong Kong, har i interview givet udstryk for, at han vil søge asyl i Hongkong eller Island.

Den amerikanske regering agter at rejse tiltale mod ham, hvilket vil føre til forsøg på at få ham udleveret til USA til en retssag og formentlig et længerevarende fængselsophold.

Snowden vil ifølge amerikanske medier sandsynligvis argumentere for, at han ikke gør sig skyldig i en forbrydelse, og at tiltalerne imod ham er politisk motiverede.

Edward Snowden