Facebook-brugere går i kamp for privatliv

(FILES)The Facebook homepage appears on a computer screen in Washington,DC in this August 30, 2010 photo. Many popular applications on Facebook are violating the social network's rules and transmitting identifying information about users to advertising and Internet tracking companies, The Wall Street Journal reported October 18, 2010.The newspaper said it conducted an investigation and found that the issue affects tens of millions of Facebook application users, including people who set their profiles to be completely private. AFP PHOTO/Nicholas KAMM Foto: NICHOLAS KAMM Denmark

Ved du, hvad Facebook ved om dig? Ung østriger opdagede, at internetgiganten lå inde med 1200 siders information om ham og hans venner

Da Max Schrems, en 24-årig jurastuderende fra Wien, bad Facebook udlevere alt, hvad det sociale netsted har liggende om ham, fik han en overraskelse.

Han modtog et pdf-dokument bestående af 1222 sider med oplysninger, som han siger, at han aldrig har indvilget i at give Facebook, blandt andet detaljer om hans færden samt venskaber og statusopdateringer, han for længst har slettet.

LÆS OGSÅ:Myndigheder må snage i din facebook-profil

I de 1222 sider fandt Max Schrems også gamle chatbeskeder med hans uforbeholdne mening om Østrigs politiske partier og oplysninger om en vens mentale tilstand.

- Det er en skandale, at de fortæller brugerne, at de nemt kan fjerne alt indhold, hvis de ønsker det, når Facebook faktisk stadig gemmer det, mener Max Schrems.

Den østrigske jurastuderende har klaget til datatilsynet i Irland, hvor Facebook har sit europæiske hovedkvarter.

På sin hjemmeside europe-v-facebook.org peger Max Schrems på 22 områder, hvor han mener, at Facebook krænker europæisk lovgivning på området.Efter at sagen har været fremme i europæiske medier, har over 40.000 Facebook-brugere fulgt hans eksempel og bedt Facebook udlevere samtlige oplysninger om dem.

Men Max Schrems mener, at det kun er en lille del, Facebook udleverer til sine brugere.

- Jeg fik udleveret 57 forskellige datakategorier, og vi ved, at der findes flere. Men de udleverer det ikke, selv om de er forpligtet til det ifølge europæisk lov, siger han til Ritzau.

Internetbrugere føler i stigende grad ubehag ved, at store selskaber ved hjælp af datamining - det vil sige analyse af oplysninger - kender til brugernes holdninger, politisk overbevisning, hobbyer, indkøbsvaner og færden både fysisk og på nettet.

Facebook ligger inde med en svimlende mængde viden om de rundt regnet 850 millioner brugere verden over. De personlige oplysninger er værdifulde for blandt andet målrettede reklamekampagner.

Alene i USA bruger virksomheder op mod to milliarder dollar om året på at indsamle den information, viser en ny rapport fra Forrester Research ifølge New York Times.

- Vi må gøre noget ved det nu, ellers kommer vi snart til at leve i en science fiction-verden, hvor Facebook, Google, Apple og et par stykker til ved mere om mig, end jeg selv gør, advarer Max Schrems.

Han og en medstuderende mødtes mandag med repræsentanter fra Facebook for at drøfte privatlivsproblematikken.

- Facebook er meget langt fra at leve op til den lov om samtykke, vi har i Europa. Vi påpegede også en del andre ting over for dem, som de åbenbart ikke var klar over, siger Max Schrems og tilføjer, at det ikke burde være to studerendes opgave at føre tilsyn med Facebook.

Efterhånden som debatten har taget til i Europa, er EU-Kommissionen dog også kommet på banen med et forslag om skærpede regler for registreringen af private oplysninger.

- EU-Kommissionen reagerer på et folkeligt krav. Der er en stigende følelse af frustration over spørgsmålet om private oplysninger, siger Simon Davies, direktør for organisationen Privacy International, til New York Times.

/ritzau/