Er overvågning af præsters mail et problem?

Er overvågning af præsters elektroniske post et problem? Foto: stock.xchng

Fra januar næste år vil den svenske stat som led i en ny overvågningslov kopiere og gemme al elektronisk post, der bliver sendt fra Kirkeministeriet og landets sogne

JA mener Pernille Vigsø Bagge, kirkeordfører for SF, næstformand i folketingets kirke-udvalg og uddannet teolog.

Jeg synes bestemt, det er et problem. Overvågning bør holdes på et absolut minimum. Jeg synes, den slags hører andre samfund end de nordiske til, og det er meget problematisk, hvis det ændrer sig. Det skaber en utrolig stor utryghed, at mennesker føler sig overvåget, og her taler vi altså om en hel erhvervsgruppe, præsterne, der føler sig udsat. Præsters tavshedspligt mister også fuldstændig sin værdi, hvis alle mails, de skriver og modtager, bliver registreret og overvåget i Sverige.

I Danmark har vi omkring 2000 præster, hvoraf de allerfleste skriver e-mails. Det bliver til mange mails på en dag. Er det ikke fuldstændig utænkeligt, at svenskere overhovedet vil interesse sig for at læse dem?

Det er det typiske argument, når man forsvarer overvågning. Men jeg synes, det er et dårligt argument, at det kun er dem, der er kriminelle i forvejen og har gjort noget skidt, der behøver bekymre sig om overvågning. I Danmark og de andre nordiske lande har vi en stor grad af frihed og tillid. Vi har tillid til, at politiet fanger de folk, der vil andre ondt. Overvågning af grupper er en glidebane hen imod det totalitære samfund, og det er det, der er det uhyggelige.

Hvis præsters elektroniske post bliver overvåget, kan man vel lade være med at skrive personlige ting i de e-mails, man sender?

Ved at indføre sådanne restriktioner og forholdsregler, lader vi hånt om den frihed, vi har i de nordiske lande, og går de kriminelle og totalitære regimers ærinde. Truslen for terror retfærdiggør ganske enkelt ikke overvågning af hele grupper. Det er meget problematisk, hvis det ender med, at folk ikke tør skrive en mail til deres præst og kun kan henvende sig til præsten ansigt til ansigt, siger Pernille Vigsø Bagge.

NEJ mener Morten Skovsted, der er sognepræst i Hjortshøj og Egå og tidligere medlem af folkekirkens IT-udvalg.

Det bekymrer mig overhovedet ikke, og jeg synes ikke, det er rigtigt formuleret, at præster nu overvåges. Der bliver åbnet op for, at data kan lagres digitalt, hvilket amerikanerne har gjort i årevis, så jeg tager det ganske roligt. Det er ikke et reelt, men et teoretisk problem. I Danmark er vi 2000 præster, der måske hver dag får ti mails i gennemsnit. Det giver 20.000 mails om dagen og kun en promille af dem indeholder personfølsomme oplysninger. Det er utænkeligt, at nogen vil læse alle disse mails igennem.

Er det ikke problematisk, at oplysninger om sjælesorg eller om personer, der har overtrådt loven, pludselig kan komme i forkerte hænder og blive brugt mod folk?

Skjuler nogen noget ulovligt, er det jo ulovligt, og så må man tage konsekvensen af det og lade være med at skrive det i en e-mail. Men lad os antage, at jeg har en konfirmand, der i en e-mail indrømmer, at han har begået fire butikstyverier sidste år. Det er svært at forestille sig, at en svensk agent, der leder efter oplysninger om al-Qaeda ville reagere her. Hvem er de interesserede? Det har jeg meget svært ved at se. Vi er ude på det teoretiske overdrev.

Problematiserer det ikke danske præsters tavshedspligt, at fortrolige oplysninger i fremtiden vil befinde sig i svenske databaser?

Det betyder ingen verdens ting for præsters tavshedspligt. Folk kan stadig bekende alting til mig, men selvfølgelig kan jeg ikke garantere, at PET ikke aflytter min telefon. Normalt foregår mere følsomme samtaler ansigt til ansigt. Selvfølgelig kan en person i en e-mail antyde, at vedkommende har det dårligt, men det er som regel først, når vi mødes, at jeg får mere at vide om personens problem. Præsentér mig for den konkrete sag, hvor en enlig mor i en mail fortæller sin præst, at hun har begået socialt bedrag, og hun herefter bliver kontaktet af myndighederne, der har fået adgang til mailen. Det er helt utænkeligt.

schelde@kristeligt-dagblad.dk