USAs overvågning går ind i ny fase

Skuffet Wozniacki: Jeg vil bare væk

Med reformer og en ny NSA-chef går USAs omstridte overvågningsprogrammer en ny tid i møde

Efter en turbulent tid, hvor afsløringer om USAs gedulgte overvågningsaktiviteter har sat den amerikanske regering i forlegenhed, er præsident Barack Obama nu i færd med at tage skridt til at genoprette tilliden hos både amerikanere og udlændinge, der er blevet rystede over omfanget af USAs spionagevirksomhed.

Det sker ved hjælp af reformer af de amerikanske efterretningstjenesters beføjelser samt udnævnelsen af en ny chef for det omstridte sikkerhedsagentur National Security Agency, NSA, hvis indsamling af enorme mængder data om borgernes telefon- og internetaktiviteter har udløst harme både i og uden for USA. Den nye chef, viceadmiral Michael S. Rogers, der er specialist i kryptering og cybervåben, afløser Keith B. Alexander i embedet, hvis han bekræftes af Senatet.

Reformerne, som præsident Obama bekendtgjorde i en længe ventet tale forleden, skal nu tøjle NSAs dataindsamling og elektroniske overvågning. Det sker først og fremmest ved at begrænse efterretningstjenestens indsamling af såkaldte metadata (den store masse af indsamlede elektronisk data). Helt konkret vil NSA fremover kun få lov til at indhente data fra personer, som er to træk væk fra de mistænkte. Tidligere kunne tjenestens agenter efterforske data fra personer, som var tre træk væk. Samtidig vil regeringen fjerne metadataindsamlingen fra NSAs tilsyn.

Præsidenten slog også fast, at USA vil ophøre med at spionere på stats- og regeringsledere fra nært allierede lande, omend Washington stadig vil indsamle oplysninger om andre nationers hensigter.

Kursændringen kommer, efter at afsløringer af amerikansk aflytning af den tyske forbundskansler, Angela Merkels telefon udviklede sig til en pinlig skandalesag og gjorde skade på USAs forhold til Tyskland.

LÆS OGSÅ: Overvågningens guldalder

Obama har dog ikke tilkendegivet, at USA vil underskrive den gensidige ikke-spionage-aftale, som Tyskland har bedt om. Obamas modvilje mod at indgå en sådan aftale skyldes formentlig, at Washington ikke ønsker at sætte en præcedens, der kan motivere andre lande til at forsøge at sikre sig lignende bindende overenskomster med USA.

Der er da også delte meninger blandt eksperter og aktivister om, hvorvidt USAs efterretningstjenester nu vitterlig går en ny tid i møde, eller om der blot er tale om kosmetiske ændringer.

Den amerikanske journalist Glenn Greenwald, der takket være sit nære samarbejde med NSA-afhopperen Edward Snowden var den første til at løfte sløret for de hemmelige overvågningsprogrammer, betegner Obamas reformer som blot varm luft. Målet er ikke for alvor at reformere agenturet; det er at narre folk til at tro, at det er sket, således at de ikke længere frygter det eller er vrede over det, skriver han.

I sidste ende vil NSAs grundlæggende væsen et system af mistankeløs spionage rettet mod hundreder af millioner af mennesker fuldt ud fortsætte, selvom alle Obamas forslag gennemføres, skriver Glenn Greenwald i en kommentar i den britiske avis The Guardian.

NSAs overvågningsprogrammer kritiseres af både progressive og konservative meningsdannere for at krænke privatlivets fred, og en lind strøm af afsløringer af tjenestens hemmelige aktiviteter har siden juni i fjor skabt overskrifter verden over.

Senest har Dagbladet Information ved hjælp af et dokument fra Edward Snowden afsløret, at NSA spionerede mod Danmark og andre allierede op til COP15-klimatopmødet i København i december 2009. Ifølge dokumentet skaffede NSA sig på forhånd adgang til et fortroligt aftaleudkast fra det danske formandskab og bekendtgjorde sin hensigt om fortsat elektronisk overvågning under det 12 dage lange topmøde.

Den nye afsløring om spionage mod Danmark er blot en i en række af mange lækager fra Edward Snowden, der efter eget udsagn er i besiddelse af flere hundredtusinde hemmeligtstemplede dokumenter om de amerikanske efterretningstjenesters overvågningsaktiviteter. Snowdens tyveri har gjort alvorlig skade, sagde USAs øverste efterretningschef, James Clapper, under en komitéhøring i Senatet i sidste uge.

Som konsekvens heraf er nationen mindre sikker og dens befolkning mindre tryg, sagde han.

Ifølge James Clapper har amerikanske efterretningsagenter konstateret, at al-Qaeda-terrorister går i skole med hvert af de hemmeligtstemplede dokumenter, som Edward Snowden giver videre til amerikanske og udenlandske journalister.

USA opfatter Edward Snowden som en flygtning fra loven. Den 30-årige amerikaner, der har fået midlertidig asyl i Rusland, er i USA sigtet for spionage, tyveri af statslig ejendom og kriminel udnyttelse af statslig ejendom. Hver sigtelse kan give op til 10 år i fængsel. I slutningen af januar antydede USAs justitsminister, Eric Holder, i et interview med tv-stationen MSNBC, at USA er villig til at forhandle med Edward Snowden om at vende tilbage til USA til gengæld for nogen straffrihed, men at en fuld benådning ville være for vidtgående.

leder side 20

Snowdens afsløringer

Kilde: Reuters, Der Spiegel, The Guardian, Washington Post og El Mundo

En demonstrant protesterer foran den amerikanske ambassade i den tyske hovedstad, Berlin, mod USA’s omfattende overvågningsprogrammer. Plakaten med teksten ”Yes we scan” (ja, vi scanner) er en omskrivning af Barack Obamas valgslogan fra 2008 ”Yes we can (ja, vi kan). – Foto: Britta Pedersen/AFP/.