Dating-overvågning bekymrer råd

E-mail, mus, snabel-a. - Foto: stock.xchng. Foto: stock.xchng

Forskere registrerer flittigt danskernes dating på nettet. For det hører til kulturarven. Men it-fagfolk advarer mod overvågningen.

Det er "dybt problematisk og bekymrende", at staten har adgang til alle brugernavne og kodeord på danske internetsider og registrerer alt fra kærlighedserklæringer og profilbilleder på datingportaler til børns indlæg på den populære arto.dk.

Det mener Rådet for IT- og Persondatasikkerhed.

- Folk udleverer sig selv enormt meget på en datingprofil. Det er ikke rart for efterkommere at finde ud af, at ens mor havde en datingprofil, mens hun var gift med faren, siger rådets næstformand Ingrid Colding-Jørgensen til Ritzau.

Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket høster helt lovligt oplysninger på nettet for at passe og pleje kulturarven. Informationen bliver først frit tilgængelig 70 år efter, at indehaveren af netprofilen er død.

Men det bekymrer alligevel Ingrid Colding-Jørgensen:

- Jeg tænker på de 13-årige, som sidder og skriver løs på Arto. Ved de, at de bliver registreret til evig tid? Tænker de over, at det kan blive brugt mod dem og deres efterkommere?

Rådet for IT- og Persondatasikkerhed opfordrer til, at internetsiderne fremover skriver en synlig advarsel, der advarer mod registreringen.