Brasilien kalder til protest mod overvågning

"Overvågningen er et brud på international lov og en krænkelse af de principper, der skal lede relationerne blandt venligtsindede nationer. En suveræn nation kan aldrig etablere sig på bekostning af en anden suveræn nation," siger Brasiliens præsident Dilma Rousseff. - Foto: HELVIO ROMERO Denmark

Brasiliens præsident Dilma Rousseff håber, at der kan dannes en fælles front af protest mod USA

Efter at den britiske avis The Guardian har skrevet, at mindst 35 regeringsledere har fået deres telefoner aflyttet af den amerikanske efterretningstjeneste NSA heriblandt den tyske forbundskansler, Angela Merkel, kræver Brasiliens præsident Dilma Rousseff, at FN griber ind over for USA. Præsidenten håber på EU-landenes støtte.

Allerede for halvanden måned siden kom det frem, at Dilma Rousseff blev over-våget af NSA. Ligeledes er Brasiliens største virksomhed, energigiganten Petrobas, blevet udsat for industrispionage forud for vigtige udbudsrunder på brasilianske oliefelter, hvor amerikanske oliefirmaer også bød.

LÆS OGSÅ: Toppolitiker i USA: Vi er bedre til spionage end Europa

En uge senere rettede den ellers diplomatiske præsident et skarpt angreb på USA fra FNs talerstol under overværelse af den amerikanske præsident, Barack Obama.

Overvågningen er et brud på international lov og en krænkelse af de principper, der skal lede relationerne blandt venligtsindede nationer. En suveræn nation kan aldrig etablere sig på bekostning af en anden suveræn nation, sagde hun.

Sagen har allerede ført til sanktioner fra den brasilianske regerings side. Dilma Rousseff har aflyst et statsbesøg i USA, hvor de to store økonomier skulle have drøftet en frihandelsaftale. Samtidig har regeringen skrottet en aftale om køb af amerikanske kampfly og forhandler i stedet med Rusland.