Høj aktivitet hos donorregister efter dokumentar

På Donorkortet kan man skrive, om man vil være organdonor - dvs om ens organer må anvendes til transplantation efter ens død. Donorkort holdes af hånd og er revet ud af brochure fra Sundhedsstyrelsen om organdonation. Foto: Christian Lindgren Denmark

Flere tusinde har registreret eller ændret deres registrering i donorregister efter Carina-dokumentar

Der har været travlt hos donorregistret efter dokumentaren om Carina, der blev sendt på DR1 for en uge siden under navnet "Pigen der ikke ville dø".

Det viser nye tal fra donorregistret. I alt har 2500 danskere siden udsendelsen om Carina enten registreret sig som ny donor eller ændret i deres eksisterende registrering, imens har 500 frameldt sig, fortæller fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen Bjørn Ursin Knudsen.

- Alle ville vide, hvor mange der ville melde sig ud. Derfor har sekretæren i donorregistret sat små blyantsstreger på de i alt 3000 elektroniske bevægelser, der er gået ind i systemet i forhold til, om det var udmeldelser eller ej, siger han.

Men ellers har donorregistret ikke lavet optællinger over, hvad der er blevet registreret. De 2500 registreringer kan derfor dække over både nye tilmeldinger og folk, der har ændret på hvad og under hvilken forudsætning, de vil donere.

- Det kan være folk, der vil ændre på, om de vil donere mere eller mindre, om de vil have pårørendeaccepten krydset af eller ikke krydset af. Der kan man vælge flere ting, der kan gå enten den ene eller den anden vej, siger Bjørn Ursin Knudsen.

Dokumentaren, der har sat gang i aktiviteten på donorregistret, handler om en familie, der skal tage stilling til, om deres hårdt kvæstede 19-årige pige Carina skal være organdonor. Familien siger ja efter mange svære overvejelser.

Stik imod lægernes forventning vågner Carina dog få dage senere, og organdonationen bliver ikke aktuel.

Hos Nyreforeningen håber man, at de nye tal fra donorregistret dækker over en positiv tilvækst i antallet af donorer.

- Jeg tror, at mange danskere tænker: Jeg vil ikke sætte min familie i sådan en svær situation, som den jeg så i fjernsynet. Derfor vil jeg give min stilling til kende, siger formand for Nyreforeningen, Stig Hedegaard Kristensen.

Bjørn Ursin Knudsen vil dog helst vente med at tolke på tallene, indtil donorregistret har fundet ud af, hvad tallene i virkeligheden dækker over.