Hæder til organ-donorer

"Ved at styrke det altruistiske motiv og fokusere på den ære og værdi, der ligger i at redde liv, tror jeg, man kan motivere folk til at tage stilling," siger Jacob Birkler. Foto: Jesper Kristensen.

En mindelund for organdonorer vil få flere danskere til at melde sig til donorregisteret, mener formanden for Det Etiske Råd

Omkring 500 patienter står på venteliste til et nyt organ herhjemme. Men da for få danskere er tilmeldt donorregisteret, vil flere af patienterne dø, mens de venter. Det skal der laves om på, skriver formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler, i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad i dag. Ikke med tvang eller økonomiske lokkemidler. Men ved at etablere en mindelund, der gør det ærefuldt at være donor.

"Ved at styrke det altruistiske motiv og fokusere på den ære og værdi, der ligger i at redde liv, tror jeg, man kan motivere folk til at tage stilling," siger Jacob Birkler.

LÆS OGSÅ: Opret en mindelund for organdonorer

Hvor man flere andre steder som Wales og USA har mindeceremonier og mindelunde, gør man i Danmark ikke ret meget ud af at anerkende organdonorer, siger udviklingssygeplejerske Lone Bøgh fra Dansk Center for Organdonation. Derfor hilser hun idéen velkommen:

"Det kunne være en positiv måde at anerkende både afdøde og de pårørende på. Jeg tror også, det kan styrke lysten til at tilmelde sig donorregisteret. For en mindelund vil gøre organdonation til et socialt anliggende – man giver til fællesskabet, og fællesskabet siger tak."

Karen J. Klint (S), der er formand for folketingsudvalget vedrørende Det Etiske Råd, mener dog, at en mindelund rejser nye etiske dilemmaer:

"Donation er jo en krisesituation for donor og pårørende, så jeg tror gerne, de vil være diskrete. Jo mere man ærer organdonation, jo mere bliver der også lagt op til, at modtageren skal leve i evig taknemmelighed. Jeg er enig i, at vi mangler anerkendelse, men jeg så hellere, at man nøjedes med et virtuelt mindested på internettet, som også appellerer mere til unge."

holtze@k.dk