LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Alle skal kunne donere en nyre

Det skal være muligt for nyrepatienter at få transplanteret en nyre fra en fremmed person, for på den måde kan man redde liv og forbedre livskvaliteten for tusindvis af danske nyrepatienter Foto: Michèle Constantini/Michele Constantini / Altopress

Nyreforeningen vil gøre det muligt for folk at donere deres ene nyre til fremmede personer

Det skal være muligt for nyrepatienter at få transplanteret en nyre fra en fremmed person, for på den måde kan man redde liv og forbedre livskvaliteten for tusindvis af danske nyrepatienter.

Sådan lyder det i en kronik i dagens avis fra Nyreforeningens formand Stig Hede-gaard. Som reglerne er nu, kan en nyrepatient kun få transplanteret en nyre fra en hjernedød person, fra et nærtstående familiemedlem eller fra en tæt ven.

LÆS OGSÅ:Kronik: Heltegerning at donere en nye til en fremmed

Hvis en person springer i havet for at redde et andet menneske fra at drukne, betegner vi det som en heltegerning. Hvorfor gør vi ikke det samme, hvis en person er villig til at være anonym levende organdonor?, skriver Stig Hedegaard i kronikken.

Sidste år døde 18 danskere, mens de ventede på en ny lunge, et nyt hjerte eller en ny lever, og selvom dødsfald ikke var tilfældet blandt de 318 danskere, som forgæves ventede på en ny nyre, er der grund til markante ændringer af transplantationsreglerne, mener Stig Hedegaard. Han ser det som absurd, at Rigshospitalet og Universitetshospitalerne i Aarhus og Odense vurderer forskelligt, hvilke nyredonorer der accepteres.

I Nyreforeningen undrer vi os over, at det er sundhedssystemet, der skal vurdere om relationen mellem donor og modtager er nær nok til at kunne bære en transplantation. Det må vel være en sag mellem donor og modtager at foretage den vurdering, skriver han.

I alt er mere end 4700 danskere i behandling for en nyresygdom, som gør, at enten begge eller den ene af kroppens to nyrer ikke er i stand til at udføre deres funktion: At udskille affaldsstoffer. Det betyder for manges vedkommende behandling flere gange om ugen i både hjem og på hospital.

Den behandling kan undværes, hvis patienten får en ny nyre, og ud fra den betragtning er det en god idé at lade fremmede melde sig som nyredonorer, mener Mickey Gjerris, lektor i bioetik ved Københavns Universitet og medlem af Det Etiske Råd, hvor han har beskæftiget sig med netop nyretransplantationer fra fremmede.

Hvis man er villig til at løbe en risiko, som det er at få fjernet en nyre, for andres skyld, skal vi ikke forhindre folk i det. Det ville hjælpe nogle mennesker ganske betydeligt, så jeg er positiv over for Nyreforeningens forslag. Men der skal selvfølgelig være forhold på plads, så der for eksempel ikke er penge under bordet eller et pres på donoren. Systemet vil aldrig kunne sikre noget 100 procent, men gennem samtaler med donoren vil det ofte vise sig, hvad der er på spil.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, som er med til at udarbejde retningslinjerne for organdonation, eller fra Dansk Center for Organdonation, som koordinerer organdonation i Danmark, men ifølge Jan Rishave diskuterer begge instanser netop nu muligheden for brug af fremmed nyredonor. Jan Rishave er formand for interesseorganisationen Oplysning om Organdonation tidligere Transplantationsgruppen samt næstformand i Nyreforeningen og er nu, i modsætning til for få år tilbage, fortaler for brug af fremmed donor.

Vi kan se, at risikoen ved at udføre sådan en transplantation er blevet mindre, og vi har faktisk folk, der dør, mens de er på venteliste til en ny nyre. Så hvis nogen gerne vil give en stor gave, synes jeg, det er en flot ting at gøre, som vi skal sige ja tak til.