Eksperter savner fokus på følger af abort

Op til 30 procent af de kvinder, der får en provokeret abort, får efterfølgende psykiske problemer som sorg, skyld og skam. - Foto: www.sxc.hu.

Der er for lidt fokus på de psykiske problemer, der kan opstå efter en provokeret abort, mener eksperter på sundhedsområdet, der efterlyser mere forskning

Op til 30 procent af de kvinder, der får en provokeret abort, får efterfølgende psykiske problemer som sorg, skyld og skam, men alligevel findes der meget lidt forskning på området. Det betyder, at området slet ikke får den bevågenhed, det har brug for, og lægerne ikke gør nok for at afhjælpe kvindernes problemer.

Det påpeger flere eksperter på sundhedsområdet, blandt andre psykiater Anne Nordal Broen, som i en doktorafhandling fra Oslo Universitet i 2006 påviser, at 20 procent af de kvinder, der har fået en provokeret abort, efterfølgende har store psykiske lidelser i hverdagen. Andre undersøgelser viser lignende resultater, men selvom det drejer sig om mange tusinde kvinder, er der i Skandinavien meget lidt forskning om de psykiske konsekvenser af abort.

Vi har en lov om fri abort, og så er det som om, man ikke har lyst til at finde ud af, hvordan det går med de kvinder, der så vælger aborten. Man har ikke lyst til at høre, at nogen kvinder har det vanskeligt efterfølgende, siger Anne Nordal Broen, der i medicinske kredse i Norge selv har haft svært ved at skabe opmærksomhed om problemerne.

Anne Nordal Broen påpeger, at man fra sundhedsvæsenets side bør erkende, at det kan være svært at få en abort, og man bør være speciel opmærksom på de kvinder, man ved er i risikozonen, for eksempel dem, der er blevet presset af partneren eller dem, der er i tvivl, mener hun.

Psykolog Karen Ghoula fra Mødrehjælpen i Århus undrer sig over de manglende undersøgelser på området.

Det er svært at sige, hvad det skyldes, men det kan have noget at gøre med, at det er et tabubelagt emne. Vi har fri abort, men måske vil man ikke tale om, hvad det egentlig er, man gør. Der er et etisk dilemma i det, siger hun.

Men måske er der mere forskning på vej. Det håber og tror i hvert fald lektor for folkesundhedsvidenskab Birgit Petersson, der står bag en dansk undersøgelse fra 1997, der viser, at 16 procent får psykiske problemer efter en abort. Birgit Petersson beklager, at der ikke er noget nyere dansk forskning på området, men ser positivt på fremtiden.

For tiden sker der jo meget inden for fosterteknologien, og der er tilmed også et stigende antal kvinder, som får aborter på grund af mistanke om fostermisdannelse. Jeg mener, det er en abortproblematik, som man er nødt til at dykke lidt dybere ned i, siger hun.

Også formand for Praktiserende Lægers Organisation Michael Dupont beklager den manglende forskning, men afviser, at danske læger ganske enkelt ikke er interesserede i at forske i et så almindeligt indgreb som abort.

Nej, det tror jeg ikke. I virkeligheden er det netop det almindelige, der er interessant at forske i, så jeg tror ikke, det er fordi, at emnet ikke har status. Egentligt er det et helt oplagt emne at tage fat på, siger Michael Dupont.

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk