Nanna Mik-Meyer, ph.d. i sociologi

Nanna Mik-Meyer er ph.d. i sociologi og forsker i sundhed, politik og moral ved Copenhagen Business School. -- Foto: Jan Jørgensen.

Kost og motion er ikke længere en privat sag, mener flere. Og jo mere regelret man er i det hele taget, desto mere fordømmende er man over for andres levevis

Staten kan ikke kun påvirke vores moral i forhold til lovgivningen. At spise fedende mad og at undlade at motionere, selvom det øger risikoen for at blive syg, er sammen med det at fråse med energien i hjemmet områder, vi danskere ikke længere bare ser som private anliggender. For fed mad og motion gælder det, at vi hverken ser det som helt forfærdeligt eller helt i orden, men det er blevet områder, som vi mener ikke bare er op til folk selv. Og samtidig viser undersøgelsen, at vores respekt for lovgivningen hænger stærkt sammen med vores holdning til usund levevis – jo mere regelret, jo mere fordømmende.

Det er der en ganske god grund til, mener Nanna Mik-Meyer, ph.d. i sociologi og forsker i sundhed, politik og moral ved Copenhagen Business School. Hun peger på et stadig voksende offentligt fokus på sund livsstil, og at respekt for lovgivningen også afføder respekt for gode råd og løftede pegefingre fra eksempelvis Sundhedsstyrelsen.

"Staten spiller en anden rolle i dag. Den har tiltaget sig nye opgaver, der griber mere ind i privat-sfæren. Og dermed får vi også en anden selvforståelse. Tidligere havde vi ikke så mange holdninger til sundhed, fordi der ikke var så meget fokus på sundhed. Men med et større samfundsfokus får individet også nye og ændrede holdninger, der er ekstremt prægede af politikerne, arbejdspladsen og resten af samfundet," siger hun.