Modebranche har droppet sundhedstjek af modeller

Trods løfte om det modsatte gennemføres der ikke sundhedstjek af modeller ved årets modeuge. Underligt, lyder det fra forening mod spiseforstyrrelser Foto: LISELOTTE SABROE Denmark

Trods løfte om det modsatte gennemføres der ikke sundhedstjek af modeller ved årets modeuge i København. Underligt, lyder det fra forening mod spiseforstyrrelser

Modebranchens interesseorganisation Danish Fashion Institute og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) blev sidste år enige om, at indføre et såkaldt sundhedstjek til den københavnske modeuge for at sikre, at modellerne ikke er for tynde.

Men når modellerne træder denne vinters modeuge i gang dag, har de alligevel ikke været gennem et sundhedstjek.

LÆS OGSÅ:Danske modeller har ikke fået rundere hofter

Det fortæller Eva Kruse, der er administrerende direktør for Danish Fashion Institute, til politiken.dk. »Modelbureauerne, modellerne og patientforeningen vil det gerne, men vi kan ikke få psykiatriens opbakning til at gennemføre testen«, forklarer hun.

Sundhedstjekket blev udformet sammen med en psykiater på Odense Universitetshospital og gik ud på, at modellerne skulle gennem en spørgeskemaundersøgelse, et BMI-tjek, en blodprøve og en samtale med en fagperson. En privat aktør, som for eksempel Falck, skulle derefter stå for at udføre tjekket én gang årligt.

Men Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab (BUP) har sat projektet i stå ved at melde ud, at sundhedstjekket er en dårlig idé.

»For det første mener vi ikke, at et sundhedstjek har nogen værdi i forhold til at opdage spiseforstyrrelser. Undervægt er ikke nødvendigvis lig med spiseforstyrrelser. Og i de interview og de spørgeskemaer, der skulle være en del af sundhedstjekket, kan modellerne jo hurtigt lure, hvad de skal svare for ikke at komme i risikozonen«, siger overlæge Jan Jørgensen fra BUPs bestyrelse, til politiken.dk.

Desuden peger BUP på, at det heller ikke vil være etisk forsvarligt med et sundhedstjek af modeller. Det vil være diskriminerende, ligesom hvis alle bagere skulle testes for sukkersyge, før de kunne få ansættelse:

»Må mennesker med spiseforstyrrelser ikke være modeller? Ja, det kan være farligt for dem at være så fokuserede på vægt, men vi kan vel ikke forbyde mennesker med spiseforstyrrelser at have modeljob«.
Derfor er sundshedstjekket aflyst.

»Vi kan ikke gennemføre et sundhedstjek, hvis lægestanden og psykiatrien ikke er bag os og siger, det er et fornuftigt værktøj«, siger Eva Kruse til politiken.dk.

Det ærgrer Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, at sundhedstjekket igen ikke bliver til noget ved denne modeuge.

»Vi er blevet bedt fra politisk hånd om at gøre noget ved det, og vi har brugt år på at arbejde på denne sag. Og så støder vi ind i problemer og folk, der ikke bakker os op, og det, synes vi, er både ærgerligt og underligt«, siger Anne Minor Christensen, der er formand, til politiken.dk.

KILDE: Politiken.dk