Jan Christer Falk, reklamemand

Jan Christer Falk er reklamemand ved 5th Dimension og forfatter til bogen "Den store lyveskole". -- Privatfoto.

Danskernes moral i forhold til at lyve har ændret sig, og navnlig i forbindelse med arbejdet kan det indimellem være i orden at stikke en løgn

Det er ikke længere helt så slemt at lyve lidt til egen fordel.

Det mener i hvert fald de mennesker, der har deltaget i Rockwoolfondens undersøgelse af danskernes moral.

Siden 1981 er der sket et skred i vores moral i forhold til at lyve, så vi i dag ser mindre strengt på det og mener, at der kan være undtagelser, hvor det er i orden at lyve. Og det er især yngre mennesker, der synes, det er o.k. at stikke en lille løgn engang imellem – men de bliver klogere med alderen, viser undersøgelsen.

Alligevel mener vi samlet set, at det er lidt mere acceptabelt at lyve for egen vindings skyld. Især i arbejdsmæssige sammenhænge kommer vi ofte til at træde ved siden af, fortæller Jan Christer Falk, der er reklamemand ved 5th Dimension og forfatter til bogen "Den store lyveskole".

Flere og flere pynter på deres cv, og selvom det trick går tilbage til Christoffer Columbus, der havde brug for lånte fjer for at få lov at rejse til Amerika, gør vi det i dag i højere grad.

Jan Christer Falk mener, at det blandt andet skyldes, at det simpelthen er blevet lettere for os at slippe af sted med løgnen:

"Samfundet er større, alle kender ikke alle, så man kan lettere undgå at blive opdaget. Den var ikke gået for skomageren i det lille landsbysamfund for 100 år siden. Samtidig har vi fået ny, hurtigere og mere skriftlig teknologi som hjælpemidler, og endelig dyrker vi simpelthen selvforherligelsen mere. Vi er blevet mere amerikaniserede, kan man sige."