Børn skaber tidligt deres egen moral

©V. HAZAT/6PA/MAXPPPILLUSTRATION FAMILLE MONOPARENTALE Foto: colourbox.com

Ifølge amerikansk undersøgelse kan børn allerede i førskolealderen skelne mellem små og store synder

Mellem fire- og syvårsalderen udvikler de fleste børn en skarp sans for, hvilke regler der bygger på grundlæggende moral, og hvilke der bare er forældres eller pædagogers fikse idéer.

Det er konklusionen på en undersøgelse, som forskere fra universiteter i de amerikanske stater Californien og Illinois samt Ontario i Canada netop har offentliggjort.

Undersøgelsen bygger på, at 60 børn i alderen fire til syv år skulle deltage i en række rollespil, som handlede om forskellige typer regler og tvang børnene til at forholde sig til disse regler. Børnenes reaktioner viser tydeligt, at børnene støtter fundamentale moralske princippper, som at man ikke må slå eller stjæle. Til gengæld udvikler de tidligt en sund skepsis over for forældrenes mere personlige regler om, hvordan man skal gå klædt, eller hvornår det er nødvendigt at rydde op.

Ifølge projektets leder, lektor i psykologi Kristin Hansen Lagattuta, viser det, at små børn kan skelne mellem forskellige typer moralregler.

– Resultatet tyder på, at forældre og lærere bør finde en balance i deres moralske oplæring af børn. Man skal ikke kun sætte grænser for forkerte handlinger, men hjælpe børnene med at identificere de situationer, hvor de kan tage personlig kontrol, siger hun til magasinet Science Daily.

At børn allerede før skolealderen kan skelne mellem små og store synder er også psykologen og børneforskeren Hans Henrik Knoops oplevelse. Han peger på, at børn grundlæggende tænker moral på samme måde som voksne, men oven på denne helt instinktive sans for rigtigt og forkert har børn brug for at modnes, så de kan supplere deres hensyn til sig selv med også at kunne se verden fra andres perspektiv:

– Umiddelbart ville jeg sige, at denne modning især sker, efter at børnene kommer i skole og frem til 12-årsalderen. Men måske er børn i dag præget af, at de fra en tidligere alder bliver påvirket af mediernes rollemodeller for, hvordan man opfører sig.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk