10 moralske dilemmaer, der udfordrer din samvittighed

Moralske dillemaer har sjældent en enkel løsning. Hvad ville du selv gøre, hvis du kom ud for nedenstående situationer? Foto: ThinkFoto.dk

Sug i maven. En hjerne der knirker. Samvittigheden breder sig i kroppen. Moralske dilemmaer kræver mange grundige overvejelser for de har sjældent én rigtig løsning.

Den amerikanske hjemmeside Listverse.com har lavet top 10-lister over moralske dilemmaer. 
Hvad ville du gøre, hvis du stod i følgende situationer?

1. Lægens dilemma
En erfaren læge står over for at skulle redde fem døende patienter, som hver mangler et forskelligt organ for at kunne overleve. Desværre er der ingen organer til rådighed på hospitalet. 

Samtidig har lægen en sjette patient, der lider af en livsfarlig sygdom, som betyder, at patienten vil dø tidligere end de fem andre patienter. 

Men lægen er i besiddelse af medicin, der vil kunne holde patienten med den livstruende sygdom i live i nogle få år. Hvis den sjette patient ikke får medicinen, vil han dø, men lægen vil kunne bruge patientens organer til at redde de fem andre patienter.

2. Mulig børnemishandling
Du arbejder med at fremkalde billeder og har inden for en kortere periode modtaget seks billeder fra det samme forældrepar. På billederne ser du forældrene med en ung dreng. I tre af de seks billeder ser drengen forslået ud. Du får en mistanke om, at forældrene mishandler barnet. 

Ifølge politikken for din arbejdsplads skal mistænkelige billeder indberettes. Hvis du fortæller om billederne, kan det få store konsekvenser for forældrene, som måske er uskyldige. Indberetter du ikke billederne, skal du gå med uvisheden om, at barnet fortsat bliver mishandlet.

3. Vagten i koncentrationslejren
Du er fange i en koncentrationslejr. En sadistisk vagt er i færd med at hænge din søn, fordi han forsøgte at flygte. Vagten beder dig om at trække stolen væk under din søn. Hvis du afviser ordren, vil vagten dræbe ikke kun sønnen der prøvede at flygte, men også din anden søn, som er en anden uskyld fange. Du er ikke i tvivl om, at vagten mener, hvad han siger.

4. Venskaber og forpligtelser
Jørgen har ansvaret for at ansætte en person i firmaet. Hans ven Poul har ansøgt og er kvalificeret, men en anden ansøger er endnu mere kvalificeret. Jørgen vil give jobbet til Poul, men han føler sig skyldig, fordi han burde være upartisk. 

Jørgen beslutter sig dog for at et venskab også har en vis moralsk vigtighed, der legitimerer og måske endda kræver partiskhed under nogen omstændigheder. Så han giver jobbet til sin ven Poul.

5. En pengepose dumper ned
Du lever i fattigdom med din familie. En dag finder du en sæk med penge på gaden.

6. En slaves drøm
Du er en børneslave i Afrika, som slæber på sten hver dag i 18 timer. En nat har du en drøm. Gud kommer ned fra himlen og fortæller dig, at ingen, ikke én person i verden, vil købe dine sten.

7. Aktiv dødshjælp
Din ægtefælle lider af en uhelbredelig sygdom, som gør, at han har konstante smerter. En dag beslutter han sig for, at han meget gerne vil dø. Han beder dig om at hjælpe ham med at begå selvmord. Det ville selvfølgelig være ulovligt.

8. Overfyldt redningsbåd
Du er strandet med 30 mennesker i en redningsbåd, som er skabt til kun at rumme syv. Båden er for tung at padle og vil med sikkerhed synke. Dermed vil alle drukne. Du kan redde nogle af menneskerne i redningsbåden ved at smide dem over bord, der er svagest til at ro.

9. Redderens onkel
Du er ambulance-læge og er på vej ud for at hjælpe en ung dreng, som har været ude for et biluheld. På vej til ulykkestedet bliver du indblandet i et uheld, hvor din ældre onkel, som du elsker højt, kommer slemt til skade. Du kan dog vurdere, at han ikke er så slemt forslået, at han behøver medicinsk behandling med det samme. Hvis du bliver ved din onkel eller ringer efter hjælp, ved du, at drengen med sikkerhed vil nå at dø.

10. Dommerens kidnappede datter
Du er dommer i en sag, hvor den anklagede er beskyldt for at have begået bankrøveri. Du ved dog, at den anklagede er uskyldig. Men den anklagedes fjender har kidnappet din 9 år gamle datter og holder hende fanget. Du ved ikke, hvor hun er. Politiet har mislykket forsøgt at finde hende. Kidnapperne har efterladt dig en note, hvor der står, at hvis du dømmer den uskyldige røver skyldig, vil de løslade datteren. Du frygter, at kidnapperne mishandler eller torturerer din datter.