10 moralske dilemmaer, der udfordrer din samvittighed

Moralske dillemaer har sjældent en enkel løsning. Hvad ville du selv gøre, hvis du kom ud for nedenstående situationer? Foto: ThinkFoto.dk

Sug i maven. En hjerne der knirker. Samvittigheden breder sig i kroppen. Moralske dilemmaer kræver mange grundige overvejelser for de har sjældent én rigtig løsning.

Hvad ville du gøre, hvis du stod i følgende situationer?

1. Lægens dilemma
Du er læge og står over for at skulle redde fem døende patienter, som hver mangler et forskelligt organ for at kunne overleve. Desværre er der ingen organer til rådighed på hospitalet.

Samtidig har du en sjette patient, der lider af en livsfarlig sygdom, som betyder, at patienten vil dø tidligere end de fem andre patienter.

Men du er i besiddelse af medicin, der vil kunne holde patienten med den livstruende sygdom i live i nogle få år. Hvis den sjette patient ikke får medicinen, vil han dø, men så vil du kunne bruge patientens organer til at redde de fem andre patienter.

Giver du den sjette patient livsforlængende medicin og risikerer de fem andre patienters død?

2. Returneringen
Du skal returnere en computer, du netop havde købt på et helt vildt godt tilbud. Computeren, der normalt kostede 15.000 kroner, var på købstidspunktet nedsat til 10.000 kroner.

Mearbejderen er ung, sød og venlig, og du lægger mærke til, at hun bærer et badge, hvorpå der står, at hun er ny i job.

Hun giver dig 15.000 kroner tilbage, hvilket jo er 5.000 kroner mere end du egentlig skulle have. Du er vidende om, at chefen på arbejdspladsen er temmelig streng over forseelser, som denne, og blev det opdaget, ville det måske koste hende stillingen.

Tager du imod de ekstra penge, og risikerer, at den unge pige mister sit arbejde?

3. Vagten i koncentrationslejren
Du er fange i en koncentrationslejr. En sadistisk vagt er i færd med at hænge din søn, fordi han forsøgte at flygte. Vagten beder dig om at trække stolen væk under din søn. Hvis du afviser ordren, vil vagten dræbe ikke kun sønnen der prøvede at flygte, men også din anden søn, som er en anden uskyldig fange. Du er ikke i tvivl om, at vagten mener, hvad han siger.

Fjerner du stolen under din søn?

4. Venskaber og forpligtelser
Du har ansvaret for at ansætte en person i det firma, hvor du arbejder. Din ven Poul har ansøgt og er kvalificeret, men en anden ansøger er endnu mere kvalificeret.

Giver du jobbet til Poul, eller forholder du dig upartisk og ansætter den mere kvalificerede kandidat?

5. Dødelig sygdom
Du og din ven er strandet på en øde ø, og I er begge dødeligt syge. I jeres taske har I en antiobiotikapille, der med sikkerhed ville redde jer fra døden. Men der er kun én pille, og der er derfor kun én af jer, der kan blive reddet.

Hvem skal have pillen?

6. Robin Hood
Du er vidne til et bankrøveri, hvor der er blevet stjålet flere hundredetusinde kroner. Du er lige ved at melde det til politiet, da du finder ud af noget højst usædvanligt: røveren har doneret alle pengene til et meget lavt bemidlet børnehjem, og pengene hæver deres levestandard betydeligt. Børnene kan nu få oplevelser, de aldrig ville have mulighed for ellers, god mad og nyt tøj.

Melder du røveriet, selvom de højst sandsynligt ville tage alle pengene fra børnehjemmet?

7. Aktiv dødshjælp
Din ægtefælle lider af en uhelbredelig sygdom, som gør, at han har konstante smerter. En dag beslutter han sig for, at han meget gerne vil dø. Han beder dig om at hjælpe ham med at begå selvmord. Det ville selvfølgelig være ulovligt, men at se din ægtefælle lide er ubærligt.

Skal du følge loven eller hjælpe din ægtefælle med hans dødsønske?

8. Overfyldt redningsbåd
Du er strandet med 30 mennesker i en redningsbåd, som er skabt til kun at rumme syv. Båden er for tung at padle og vil med sikkerhed synke. Dermed vil alle drukne. Du kan redde nogle af menneskerne i redningsbåden ved at smide dem over bord, der er svagest til at ro.

Vil du ofre de svageste og sikre, at nogle andre dermed overlever?

9. Redderens onkel
Du er ambulance-læge og er på vej ud for at hjælpe en mand, som har været ude for et biluheld. På vej til ulykkestedet bliver du indblandet i et uheld, hvor din ældre onkel, som du elsker højt, kommer slemt til skade. Du kan dog vurdere, at han ikke er så slemt forslået, at han behøver medicinsk behandling med det samme. Hvis du bliver ved din onkel eller ringer efter hjælp, ved du, at den anden mand med sikkerhed vil nå at dø.

10. Dommerens kidnappede datter
Du er dommer i en sag, hvor den anklagede er beskyldt for at have begået bankrøveri. Du ved dog, at den anklagede er uskyldig. Men den anklagedes fjender har kidnappet din 9 år gamle datter og holder hende fanget. Du ved ikke, hvor hun er. Politiet har mislykket forsøgt at finde hende. Kidnapperne har efterladt dig en note, hvor der står, at hvis du dømmer den uskyldige røver skyldig, vil de løslade datteren. Du frygter, at kidnapperne mishandler eller torturerer din datter.

Dømmer du en uskyldig for at redde din datter?