Mediekommentar

Løkkegate: Medier skal ikke lægge sig fladt ned

Lars Løkke Rasmussen (V) har nu dygtigt fået gjort sagerne om tøj, røg og rejser til et mediepåfund, som han nu kan nøjes med at ”forholde sig til”. Foto: Scanpix

Der er ingen grund til at lægge sig fladt ned for Venstres forsøg på at veksle Løkkes sager til ”medie-hetz”, skriver Kurt Strand

”JEG VED, AT øjnene hviler tungt på mig. At man tænker; hvad er han dog for én? At jeg har ladet tegne et billede af mig selv som person, der ikke helt stemmer overens med, hvordan jeg opfatter mig selv.”

Ordene faldt grundlovsdag fra en talerstol i Otterup på Fyn, sagt af Lars Løkke Rasmussen (V) efter en uge tæt fulgt af de fleste nyhedsmedier. Skuffet blev de, som fejlagtigt troede eller håbede, at den tidligere statsminister ville benytte en ellers oplagt lejlighed til at undskylde for alt det, der har bragt hans parti ud i sin alvorligste krise i nyere tid.

På forhånd var der dækket op med undskyldninger og beklagelser fra mediechefer på stribe, som var alt andet end stolte af lidt for hurtige konklusioner om Venstreformandens afgang på det indtil videre afgørende hovedbestyrelsesmøde tirsdag aften i Odense.

Måske netop derfor lykkedes det Løkke at fremstille det hele som ”et billede”, han havde ”ladet tegne”. Dermed fik han dygtigt gjort sagerne om tøj, røg og rejser til et mediepåfund, han ifølge to retorikere i ”Deadline” på DR 2 torsdag aften kunne nøjes med at ”forholde sig til”.

Denne nøjsomhed i relation til bilagssagernes substans bliver i sidste ende en sag mellem Lars Løkke Rasmussen, Venstres medlemmer og ikke mindst vælgerne. Men det er smart tænkt og udført at reservere ordet ”undskyld” til striben af medier, som med Politiken i spidsen havde travlt med at forudsige et formandsskift på mødet i Odense.

Derfor er det vigtigt at bemærke, at adskillige fejl var orkestreret af ledende Venstrefolk, som brugte medierne til at fremme egne interesser. Særlig interessant er rygterne om tidligere forsvarsminister Søren Gades mulige kandidatur, som i går ifølge hovedpersonen selv i Berlingske viste sig alligevel at være rigtige.

VEL SKER DER FEJL, når radio, tv og netsider skal holde lyttere, seere og læsere opdateret om sidste nyt ved et for dansk politik skelsættende møde. Og forløbet tirsdag aften bekræfter egentlig blot, at journalistik er den bedst mulige ”sandhed” på et givet tidspunkt.

Denne ”sandhed” kan sekunder, minutter eller timer senere vise sig at være en anden, og sådan er grundvilkåret i moderne nyhedsformidling. Alternativet ville være ikke at berette noget som helst i løbet af det syv timer lange hovedbestyrelsesmøde i tirsdags, og det ville næppe være gangbart.

For medierne er ugens vigtigste erfaring således at være mere påpasselig med at basere bastante vurderinger eller konklusioner på enkelte og anonyme kilder. Dertil bør alle huske at tage de nødvendige forbehold og ikke i jagten på gule breaking news-bjælker fremstille en mulig konklusion som en uafvendelig sandhed.

Et første skridt kan passende være at sætte tempoet lidt ned, når rullende nyhedshistorier følges tæt. En gensidig påmindelse om den gode gamle BBC-læresætning ”First and right, but right first” (først og rigtig, men rigtig først, red.) kan være en god begyndelse.

Men alt i alt er der ingen grund til at lægge sig fladt ned for Venstres forsøg på at veksle Løkkes sager til ”medie-hetz”.