Tyske biskopper advarer mod selvmord på tv

Englænderen Craig Ewerts selvvalgte død på en selvmordsklinik i Schweiz blev vist i et dokumentarprogram på DR1 i søndags. – Foto: SHAUN CURRY Denmark

Død, sygdom og lidelse må ikke gøres til forretning, lyder det fra kirkelige kredse

Den britiske dokumentarfilm vist på dansk tv i søndags om den 59-årige Graig Ewert, der for rullende kamera får hjælp til at begå selvmord, har fremkaldt voldsom kritik i Tyskland.

Filmen er ganske vist endnu ikke blevet vist i tysk tv, men adskillige politikere, teologer og det tyske journalistforbund fordømmer alligevel udsendelsen.

Den evangeliske kirkes biskop i Hannover, Margot Kässmann, advarer fjernsynskanalerne imod at gøre døden til en forretning.

Døden hører ikke hjemme i tv. Her går efter min mening de etiske grænser for offentlighed, siger hun til avisen Neue Presse.

Margot Kässmann frygter, at filmens efter hendes mening påtrængende behandling af temaet selvmord kan presse adskillige mennesker til at tage deres eget liv for ikke at være omgivelserne til last.

Det vil være en tragedie for det sociale samværd i vores land, siger Margot Kässmann.

Den samme frygt nærer Walter Mixa, der er den katolske kirkes biskop i Augsburg.

Oftere og oftere bliver sygdom og lidelse nævnt i forbindelse med selvmord og medlidenhedsdrab. Det er en virkelig farlig udvikling, fordi man på den måde gør alle syge, gamle og lidende mennesker til uværdige liv, siger Walter Mixa til avisen Bild Zeitung og advarer samtidig imod en reklameverden, der skaber en illusion om evig ungdom og sundhed.

Når fjernsynet viser et selvmord, er der tale om propaganda for dødens kultur. Det er dybt ukristent og samtidig en krænkelse af den døendes intimsfære og værdighed, siger Walter Mixa.

Det tyske journalistforbund advarer også tv-stationerne imod at vise den britiske dokumentarfilm.

Der er fare for, at den slags film kan skabe et kunstigt behov for moralsk tvivlsomme udsendelser, siger forbundets formand, Michael Konken til avisen Neue Osnabrücker Zeitung.

Ifølge Michael Konken har den britiske dokumentarfilm intet med sensationsjournalistik at gøre. Der er efter hans mening tale om en udsendelse, der er lavet i den bedste journalistiske ånd. Alligevel kalder han det uansvarligt at vise et selvmord blot for at få bedre seertal.

Denne udsendelse er imod de presseetiske regler i Tyskland, ifølge hvilke journalisterne skal respektere sandheden, menneskerettighederne og folks privatliv og intimsfære. Døden har hidtil aldrig været genstand for billedreportager eller film i tysk tv, og jeg opfordrer hermed alle journalister til at være sig deres medieetiske ansvar bevidst, siger Michael Konken.

Endnu har ingen tyske tv-stationer udtrykt ønske om at vise dokumentarfilmen.

dachs@kristeligt-dagblad.dk

leder side 8

Englænderen Craig Ewerts selvvalgte død på en selvmordsklinik i Schweiz blev vist i et dokumentarprogram på DR 1 i søndags. I protest mod udsendelsen har formanden for DR’s programetiske udvalg, Mette Bock, trukket sig. – Foto: .
medicin, syg, forsøg, medicinforsøg, sprøjte, injektion, nål. - Foto: stock.xchng
Foto: Stock Exchange
Foto: Stock Expert