"TV2 er skyldig i journalistisk skødesynd"

Gennem to måneder overvågede Politiets Efterretningstjeneste socialdemokraten Henrik Sass Larsen, oplyste TV2. Men det viser sig nu at være forkert. Foto: Bax Lindhardt

TV2's dementi af Sass-historien er et skoleeksempel på misbrug af anonyme kilder, siger pressejurist

Det er et skoleeksempel på en skadelig brug af anonyme kilder, som er grasserende i særligt den politiske journalistik.

Sådan siger afdelingsforstander og ekspert i pressejura Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole til TV2 Nyhedernes dementi af historien om, at Henrik Sass Larsen (S) skulle have været PET's mål for telefonaflytning igennem to måneder.

LÆS OGSÅ: TV2: PET overvågede Sass Larsen i måneder

- Sagen giver anledning til at understrege, at det er meget vigtigt, at journalister og medier, der får oplysninger fra anonyme kilder, tænker sig grundigt om, inden de publicerer, siger Oluf Jørgensen og tilføjer:

- Anonyme kilder er jo usikre. Når man ikke skal stå frem, så kan man plante hvad som helst. Det er alt for nemt.

Han siger, at anonyme kilder kun bør bruges til historier om meget vigtige samfundsmæssige forhold, og kun når den slags oplysninger ellers ikke vil kunne bringes frem til offentlighedens kendskab.

- Og så skal man være grundig i sin research og have meget stor sikkerhed for, at oplysningerne er rigtige og ikke bare er plantet af nogle kilder, som er ude på at skabe røre i andedammen med rygter og sladder.

- Når TV2 trækker historien om Henrik Sass Larsen tilbage, så erkender TV2 vel, at der ikke er hold i den, siger han.

Oluf Jørgensen mener, at misbrug af anonyme kilder i pressen er "grasseret" i de senere år.

- Det er desværre en tendens i journalistikken især om det politiske liv, at der er alt for mange oplysninger på baggrund af anonyme kilder. Det er en uskik, siger han.

Han advarer medierne om, at de kan blive straffet af domstolene for oplysninger på baggrund af anonyme kilder, der er injurierende eller skader nogen på anden måde.

- De anonyme kilder kan ikke gøres ansvarlig, men det kan mediet. Det er mediet, der påtager sig det juridiske ansvar, siger Oluf Jørgensen.