Radio24syv gav taletid til antisemit: "Nazismen var en smuk tanke"

Uden afbrydelselser fra studieværten udvekslede lytter og gæst i direkte radioprogram anti-jødiske betragtninger i flere minutter. Radio24syvs direktør erkender og kalder det "eklatant fejl" Foto: Linda Henriksen Denmark

Uden afbrydelselser fra studieværten udvekslede lytter og gæst i direkte radioprogram anti-jødiske betragtninger i flere minutter. Radio24syvs direktør erkender og kalder det eklatant fejl

I et direkte program, Mortens aften på den landsdækkende public service-kanal Radio24syv, blev der i onsdags den 18. januar fremsat en række ekstremistiske ytringer fra en lytter, der ringede til programmet.

Ytringerne blev bakket tydeligt op af programmets gæst i studiet, Michel Doddis, og den stærkt antisemitisk prægede ordveksling varede i adskillige minutter, uden at programmets vært, Morten Vammen, foretog sig noget for at afbryde samtalen.

LÆS OGSÅ:Michael Jeppesen: "Skide jødelobby var ikke en fejl"

Episoden har fået lyttere af programmet til at henvende sig til såvel Radio24syv som til Kristeligt Dagblad for at påpege det etisk kritisable i hændelsen og fremføre den kritik af Radio24syv, at værterne ikke er klædt journalistisk på til opgaven, som lytteren Tom Vilmer skriver i en mail til Kristeligt Dagblad.

Radio24syvs administrerende direktør, Jørgen Ramskov, møder kritikken med det, han kalder en lodret tilståelse. Men han tilføjer, at enhver radiostation, der lader lyttere ringere ind til et direkte program, risikerer at stå i den samme situation. Og selvom Radio24syv også i november havde en sag med nedladende udtalelser om jøder fra radioværten Michael Jeppesen, afviser han, at der er nogen forbindelse mellem de to sager .

Vi er meget kede af det, og vi har undskyldt over for de lyttere, der har henvendt sig. Det er ikke et program, vi er stolte af at have sendt. Dets indhold harmonerer ikke med vores etiske regler. Og det er en eklatant fejl, at værten forholder sig passivt i situationen, siger Jørgen Ramskov.

Han tilføjer, at Radio24syv har taget den konsekvens, at den pågældende udsendelse er fjernet fra internettet, så lytterne ikke længere har adgang til den, og værten Morten Vammen har fået indskærpet, at den type lytterbidrag skal afvises så hurtigt som muligt.

Jørgen Ramskov betoner dog, at han ikke betragter sagen som en afskedigelsesgrund, hvorfor værten og programmet fortsætter hver aften fra 23.10 til midnat.

Værten er ikke situationen voksen, da han undlader at gribe ind, og det beklager jeg. Men samtidig kan man ikke helt undgå den type indlæg, når man sender live i radioen og lader lyttere ringe ind. Det gælder for alle radiostationer, siger Jørgen Ramskov, der selv har været ansat i Danmarks Radio i mange år, før han blev leder af DR P1s nye licensfinansierede konkurrent.

Blandt de konkrete ytringer i programmet var nogle udtalelser om, at nazismen var en smuk tanke, en anklage mod jøder for at kontrollere kulturlivet i Danmark, et ønske om en åben debat om det mosaiske samfunds ret til at eksistere og citatet: Debatten er blevet drejet et helt forkert sted hen, hvor antisemitisme lige pludselig er noget negativt.

Som nævnt fik disse udtalelser fra lytteren, Peter fra Østerbro, der præsenterede sig som medlem af den højreekstreme gruppe Danmark Frit, opbakning fra gæsten Michel Doddis, mens værten Morten Vammen nøjedes med at spørge i spøg, om det var jyder eller jøder, de talte om. I den følgende udgave af programmet dagen efter genudsendte studieværten samtalen og gav en slags undskyldning, hvor han påberåbte sig ytringsfrihed og udtalte, at han ikke kunne sidde og være politisk korrekt linjedommer.

Han tilføjede, at han gik ud fra, at lytterne godt kunne høre, at udsagnene var tosserier og udtryk for folk, der er rimelig intoksikerede. Det sidste henviser til, at gæst og lytter også udvekslede betragtninger om psykedeliske stoffer.

Som omtalt i Kristeligt Dagblad var Radio24syv i november centrum i en sag, hvor en anden studievært, Michael Jeppesen, udtalte kritik af den skide jødelobby, som han udtrykte det. Jørgen Ramskov pointerer dog, at det efter hans mening vil være helt forkert at drage paralleller mellem de to sager:

Den ene sag handler om den konkrete sprogbrug i form af ordet skide, som jeg tager afstand fra. Men at kritisere den jødiske lobby er helt i orden, og det er der mange medier, som har gjort. I den anden sag fremsættes uacceptable antisemitiske udtalelser, som ikke er radiostationens eller værtens holdning, men som kommer ud, fordi værten ikke er situationen voksen.

mikkelsen@k.dk

Andre læser lige nu