Pressen skal ikke dømme

- Medierne har et meget stort ansvar. De skal sikre, at den sigtede ikke bliver dømt i pressen, men ved domstolen, udtaler Dansk Journalistforbunds formand Mogens Blicher Bjerregård. - Foto: Linda Henriksen

I drabssagen fra Herning har flere medier ikke levet op til deres ansvar, mener formanden for Dansk Journalistforbund

Onsdag aften blev den person, der hidtil har været sigtet for drabet på den 20-årige Maria Møller Christensen fra Herning, løsladt. Han blev renset for mistanke på baggrund af dna-prøver, og sigtelsen blev frafaldet.

Men inden da havde hele Danmarks befolkning haft mulighed for at stifte bekendtskab med mandens identitet i forskellige aviser. B.T. satte et billede af manden i avisen, mens Ekstra Bladet både havde navn og billede.

Og den slags skal pressen være meget varsom med, mener Mogens Blicher Bjerregård, der er formand for Dansk Journalistforbund. Det kan nemlig føre til, at befolkningen får en helt forkert opfattelse af en person.

– Medierne har et meget stort ansvar. De skal sikre, at den sigtede ikke bliver dømt i pressen, men ved domstolen. Det handler om mennesker, der skal leve med det bagefter, siger han.

Derfor finder han det også problematisk, at der i går på forsiden af MetroXpress stod "Marias morder var uskyldig."

– Det er dybt kritisabelt. Både at man som avis kan skrive det, men også at sagen er kommet helt derud. Det fortæller os, at medierne har et meget stort ansvar, siger Mogens Blicher Bjerregård.

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, forsvarer offentliggørelsen af den tidligere sigtedes navn med, at der ikke har været nedlagt navneforbud. Men den forklaring holder ikke, mener Mogens Blicher Bjerregård.

– Det er ikke forsvarsadvokater, der redigerer avisen. Det med, at der ikke har været nedlagt navneforbud, er ikke et argument i sig selv for at bringe navn og billede, siger han og understreger, at det er nødvendigt med en høj selvjustits.

– De presseetiske regler er noget, medierne selv har lavet, og som er grundlag for Pressenævnets arbejde. Med den form for selvregulering er det meget vigtigt, at medierne lever op til de presseetiske regler, siger Mogens Blicher Bjerregård.

joergensen@kristeligt-dagblad.dk