Politikere vil undersøge danske mediers kvalitet

Idéen er at få et bedre grundlag for at diskutere den kvalitetsmæssige udvikling i medier og i journalistikken i Danmark, siger Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen. (Arkivfoto: Danmarks Radio, DR byen.) Foto: Mikkel Østergaard Denmark

Medierne skal ses efter i sømmene, mener Folketingets partier, der står bag ny uafhængig medierapport, der blandt andet skal se på journalistisk etik

Er journalistikken, der laves på tv, i aviser, i radio og på nettet alsidig, objektiv og etisk korrekt?

De spørgsmål vil politikerne undersøge hvert år for at blive klogere på danske mediers indhold. I denne uge blev et bredt flertal i Folketinget uden om Liberal Alliance enige om en ny medie-aftale om public service-midler, og her fik politikerne også afsat penge til et mediemæssigt årligt eftersyn.

LÆS OGSÅ: Facebookpræst med mediepolitisk dagsorden

To millioner kroner skal fra næste år og frem gå til, at udvalgte forskere og eksperter ser på året, der gik i medierne, og udfører en slags evalueringsrapport, der skal sætte kvaliteten i danske medier til debat.

Idéen er at få et bedre grundlag for at diskutere den kvalitetsmæssige udvikling i medier og i journalistikken i Danmark. Medierne har en enorm betydning i demokratiet og som kritisk blik på samfundet, siger Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, der står bag idéen.

Medierapporten er inspireret af lignende statsfinansierede evalueringer i lande som Holland, Sverige og USA. Sidstnævnte har den såkaldte State of the News Media, nyhedsmediernes tilstand, der kaster lys over medieforskning, tendenser og data om de store journalistiske områder i landet.

Den danske pendant skal på lignende vis samle viden om udviklingen i medierne samt aktuel forskning og tage temperaturen på for eksempel journalistisk etik.

Et redaktionspanel under Kulturstyrelsen skal ifølge Mogens Jensen udpege en række forskere og eksperter til for eksempel at se på mediernes etiske vurderinger og fejl, der er lavet i løbet af året.

Et tema kunne ifølge politikeren også være balancen i den politiske dækning mellem privatlivets fred, og hvad der er af interesse for offentligheden. Men det er altså ikke politikerne, der skal bestemme rapportens tema, understreger han.

Medieforsker og leder af journalistuddannelsen på Roskilde Universitet Mark Blach-Ørsten byder politikernes tiltag velkommen.

Det er en god idé. Den type rapporter kan løbende og hurtigt kaste lys over mediernes udvikling og inspirere os forskere. For eksempel sker der en enorm udvikling i, hvor brugerne finder deres nyheder.

Mogens Jensen håber, at rapporten fører til en ordentlig debat i Folketinget om medierne, og at han og de øvrige politikere kan bruge den indsamlede viden aktivt. Han og de øvrige medieordførere skal efter efterårsferien i gang med forhandlingene om støtten til de trykte og internetbaserede medier.