Må man skrive på Facebook og Twitter under begravelser?

MED AFSTEMNING: Er det i orden at skrive indlæg og lægge billeder på Twitter og Facebook, før, under og efter bisættelser? Meningerne er delte.

Tidligere på måneden mistede amerikaneren Mathew Ingram en nær ven, som døde af kræft.

Den afdøde havde i livet interesseret sig meget for teknologien på de sociale medier som Facebook og Twitter, og derfor mente Mathew Ingram, at en perfekt måde at ære sin kammerats minde var at skrive små indlæg på Twitter før, under og efter begravelsen om begivenhedens forløb.

Reaktionerne på indlæggene var stærke.

Tak fordi du tweeter fra min fætters begravelse. Jeg er så ked af, at jeg ikke kan være der. Jeg er dig taknemmelig, lød en af reaktionerne. Andre skrev tilbage, at de var chokerede eller tog afstand fra, at han kunne finde på at tweete under en begravelse.

Selv konkluderer Mathew Ingram i et blogindlæg, han har skrevet på internettet, at han synes, det var den helt rigtige måde at tage afsked med sin ven som i øvrigt selv havde brugt Twitter flittigt frem til sin død.

LÆS OGSÅ: Bisættelse blev transmitteret over internettet

Herhjemme er meningerne delte om, hvorvidt det er at ære eller krænke den afdøde og de pårørende at tage billeder og skrive indlæg på Facebook og Twitter, mens begravelsen finder sted.

Personligt synes jeg, at en mobiltelefon skal være slukket til en bisættelse, så man kan koncentrere sig om at sige respektfuldt farvel til den afdøde. Men jeg vil ikke afgøre, om det er i orden eller en krænkelse, at folk bruger telefonerne i kirken. Det må være op til den enkelte at afgøre, siger Peter Thomasen fra Begravelses Service i København.

Han bekræfter, at han ofte ser pårørende bruge deres smartphones til bisættelser. Men om de sender sms-beskeder, skriver indlæg på Twitter og Facebook eller noget helt tredje, ved han ikke.

Desuden tager de pårørende mange fotos og filmer meget med deres telefoner både før, under og efter bisættelsen. Det kan næppe krænke den afdøde, men måske vil andre i følget finde det stødende, siger han.

Og man kan diskutere om det er forkert, eller om der bare er ved at ske et skred i, hvad man kan tillade sig at dele med andre på nettet, siger Peter Thomasen.

"Når selv Margrethe Vestager kan tillade sig at lægge billeder på nettet, mens hun spiser middag med dronningen, så er grænserne i hvert fald ved at flytte sig for, hvad og hvornår man deler private begivenheder på de sociale medier," siger han.

LÆS OGSÅ: Salmer forsvinder fra britiske begravelser

Formanden for foreningen Danske Bedemænd er også i tvivl, om han synes, det er forkert at lægge beskeder og billeder fra begravelsesceremonien på internettet, mens begivenheden finder sted.

Han ser det i høj grad som et spørgsmål om generationsforskelle.

Spørger du, om jeg selv ville gøre det, er svaret klart nej. En begravelse er mit private rum, som jeg ikke vil dele med andre. Men jeg er heller ikke vokset op med en kultur, hvor jeg delagtiggør andre i, hvad jeg laver, og hvor jeg befinder mig hele tiden, sådan som mange unge gør i dag. Når man er vant til at bruge sociale medier til at fortælle, hvad man laver, kan man måske sagtens være til stede til en begravelse og dele sine følelser med sine venner på Twitter og Facebook samtidig med, at man sidder i kirken og er ked af det og rørt. Sådan kan man jo sagtens være mere nærværende end den, der sidder og småkeder sig og glæder sig til gravøl bagefter, siger han.

Han mener ligesom Peter Thomasen fra Begravelses Service, at det må være op til den enkelte familie at afgøre, om det er i orden.

Hvem er det ellers, der skal bestemme, hvor grænsen skal være? Min gamle mor vil sige, at grænsen går ved at tage billeder til begravelser. Jeg synes, det er helt fint at tage billeder af kisten og blomsterne, men jeg ville aldrig gå på nettet med min telefon. Og min datter vil måske mene, at det er okay at skrive beskeder på Twitter eller Facebook. Så Jeg ved ikke, hvad grænsen er. Det er svært, siger han.

LÆS OGSÅ: It-forsker: Kun en ligeglad kirke siger ja til udmeldelse med email

Michael Hviid Jacobsen er professor og forsker i begravelseskultur ved Aalborg Universitet.

Han kender ikke selv til, at folk lægger billeder og skriver indlæg på Facebook, Twitter og andre sociale medier under begravelser.

Men han forklarer, at fænomenet stemmer godt overens med en årelang udvikling i retning af, at folk er blevet mere afslappede omkring begravelsesritualet, som ikke længere behøver at være så ceremonielt korrekt som tidligere.

Normerne for begravelser er under forandring på mange områder, og der kommer hele tiden en mere løselig holdning til, hvad en begravelse kan være. I dag kan man for eksempel godt møde op i cowboybukser til en begravelse, hvilket var utænkeligt for bare 25 år siden, siger han.

I sociologien og dødsforskningen kaldes denne udvikling for informalisering. Det er et begreb, der netop dækker over en øget afslappethed omkring sociale normer i forskellige sammenhænge.

Så hvis folk tweeter og er på Facebook under begravelser, er det nok endnu et eksempel på, hvordan informaliseringen også gør sig gældende på dette område. En anden forklaring er naturligvis også, at det i det hele taget er blevet muligt at gå på nettet med sin telefon i kirken. Når noget er teknologisk muligt, kommer det også oftere til at ske, forklarer professoren.

Til slut ser han fænomenet som et udtryk for, at der altid vil være mennesker, som mangler situationsfornemmelse og vil overskride grænser.

Jeg tror ikke, der er belæg for at sige, at de tager begravelserne mindre alvorligt. Men man må nok tolke det at tweete og lægge beskeder op på Facebook under en begravelse som noget, der for langt, langt de fleste mennesker er meget grænseoverskridende. Personligt ville jeg føle mig krænket over at sidde og sørge over en afdød, mens andre tweetede og smsede til begravelsen. Men for andre vil det måske være helt naturligt, siger Michael Hviid Jacobsen.

Andre eksmpler

Debatten om amerikanske Mathew Ingrams indlæg på Twitter under sin vens begravelse er ikke den første af sin art.

- I 2012 tweetede en dansk kvinde, mens hun fødte. Læs hendes tanker her.

- I 2009 transmitterede en dansk familie en bisættelse live fra kirken via internettet. Læs om det her.

- I 2008 tweetede en journalist fra Rocky Mountain News fra begravelsen af en 3-årig dreng. Læs om det her.