Medier skal beherske sig, mener EU-formand

Formand for Europa-Parlamentet, Hans-Gert Pöttering, mener, at besindelsen er nødvendig for at sikre en fredelig sameksistens med den arabiske verden. – Foto: Rune Evensen.

Europa-Parlamentets formand, Hans Gert Pöttering, forsvarer ytringsfriheden, men advarer samtidig medierne mod at gøre uhæmmet brug af den på bekostning af anderledes troende og tænkende

Europa-Parlamentets formand, tyskeren og kristendemokraten Hans-Gert Pöttering, er en udskældt mand. Han har siddet i formandsstolen i godt et år, men har allerede flere gange været i vælten om kontroversielle sager om religion, ytringsfrihed og værdier.

De seneste to dage har han gæstet København som officiel gæst, og han benytter anledningen til at advare medierne mod at gøre uhæmmet brug af ytringsfriheden på bekostning af anderledes tænkende og troende.

Jeg tror stærkt på ytringsfriheden, som vi altid må forsvare. Men mit råd til medierne er, at de spørger sig selv, hvad konsekvenserne er, hvad enten de bringer tegninger eller artikler. De har et ansvar, siger Hans-Gert Pöttering til Kristeligt Dagblad.

Han nævner, at besindelsen er nødvendig for at sikre en fredelig sameksistens med den arabiske verden. Samtidig mener han, at "visse grupper" kun er interesserede i at eskalere den religiøse og kulturelle konflikt. Senest har Dansk Folkepartis europa-parlamentsmedlem, Mogens Camre, kritiseret ham for at udtale sig på hele parlamentets vegne i sagen om Geert Wilders islamkritiske film.

Tidligere har Pöttering, der er katolik, argumenteret for, at kristendommen skulle nævnes i EU's forfatningstraktat. Tilbage i januar lod parlamentets ledelse stormuftien af Syrien, Ahmad Badr El Din El Hassoun tale, og det fik halvdelen af parlamentet til at udvandre. Hans-Gert Pöttering forsvarer dog fortsat, at religiøse ledere skal tale i parlamentet.

Jeg kan ikke huske, at en eneste partiformand på forhånd var imod invitationen til stormuftien. Vi besluttede allerede før urolighederne i Tibet at invitere Dalai Lama, og han skal komme til december. Efter begivenhederne i Tibet har jeg sagt, at han skal være velkommen når som helst, også før december, siger han.

Grunden til at bringe disse folk til parlamentet er, at vi gerne vil forstå dem bedre, men der er ikke nogen efterfølgende debat med dem om deres taler. Det er aldrig sket, uanset om det har været statsoverhoveder, religiøse eller kulturelle ledere, siger Hans-Gert Pöttering.

Det sidste er en kommentar til, at blandt andre danske EU-parlamentarikere efterlyste en mulighed for at kritisere stormuftien efter hans tale i parlamentet. Han begrunder invitationerne til religiøse talere med, at 2008 er EU's år for kulturel dialog.

Det tager vi alvorligt. Vi har mange, mange andre fora, hvor vi diskuterer talerne, og vi har ikke kun inviteret religiøse ledere, understreger han.

Under sit besøg mødtes han både med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K). Sidstnævnte havde inviteret Pöttering til et offentligt møde i Politikens hus i København, hvor der også blev talt om Europas værdier. Uenigheden om, hvordan man skal forholde sig til De Olympiske Lege i august, kom tydeligt frem.

Det ville være totalt utilfredsstillende at deltage i en ceremoni i Beijing, når jeg ved, hvad der sker med Dalai Lama og det tibetanske folk. Når menneskerettigheder bliver overtrådt. Jeg bliver nødt til at forsvare vores værdier og moralske synspunkter, sagde Hans-Gert Pöttering i følge Ritzau.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk