Massiv kritik af DR-bestyrelsesmedlem

Da Katrine Winkel Holm i sidste uge ringede til en journalist og en nyhedschef for at kritisere et interview, der skulle sendes i Deadline på DR2, overskred hun sine beføjelser som bestyrelsesmedlem i DR. Det kunne både mediejurister, en medieordfører og kulturministeren torsdag blive enige om. Men selv om det - med kulturminister Marianne Jelveds (R) ord - ikke tilkommer et medlem af DR's bestyrelse at henvende sig til medarbejdere i DR, får sagen ingen konsekvenser for Katrine Winkel Holm. Hun er teolog, debattør og forfatter og datter af Søren Krarup, (DF). (Foto: Anders Birch/Scanpix 2013) Foto: Anders Birch Denmark

DRs bestyrelsesmedlem Katrine Winkel Holm gik for langt, da hun skældte Deadline-vært ud efter dennes interview med islamkritikeren Lars Hedegaard, mener både politikere og eksperter. Hun slipper dog for fyring

Sjældent har et interview på DR 2 skabt så stor mediestorm som Deadline-værten Martin Krasniks stærkt kritiske interview med Trykkefrihedsselskabets formand Lars Hedegaard i søndags.

På de sociale medier delte holdningerne sig hurtigt. Nogle mente, at det var det bedste tv-interview i årevis og et forbilledligt eksempel på god journalistik, mens andre mente, at Krasnik gik for hårdt til Hedegaard.

I Berlingske sammenlignede Søren Krarup ligefrem interviewet med det nylige mordforsøg på Hedegaard denne gang som karaktermordforsøg og henviste blandt andet til, at Martin Krasnik angiveligt havde lokket Lars Hedegaard til at blive interviewet med en venlig mail, der gav udtryk for en personlig beundring for Hedegaards mod til at udtrykke sine holdninger. Det har Deadlines redaktion dog afvist med henvisning til, at mailen ikke stod alene, og at Hedegaard under en længere samtale før interviewet havde sagt, at Krasnik kunne spørge om hvad som helst.

LÆS OGSÅ: DR-debat med Lars Hedegaard skaber politisk tumult
Hele affæren kunne være endt der, men tog så en ny drejning, da det kom frem, at DRs bestyrelsesmedlem og næstformand i Trykkefrihedsselskabet (og i øvrigt Søren Krarups datter) Katrine Winkel Holm også havde kritiseret interviewet endda direkte i telefonen til både Martin Krasnik selv og hans chef i DR.

LÆS OGSÅ: Imam: Hedegaards ord ignoreres i debat om medieetik

Debatten fik derfor hurtigt en ny hovedperson, da Katrine Winkel Holm i går blev kritiseret af både kulturminister Marianne Jelved (R) og en række andre politikere for at krænke DRs redaktionelle frihed. Og det har fået Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, til at kræve Katrine Winkel Holm fyret fra bestyrelsen. Men det er der ikke basis for, selvom hun har udvist højst upassende adfærd, mener medieretsekspert Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Et bestyrelsesmedlem i DR er beskikket for en fireårig periode, og man kan kun fyre et bestyrelsesmedlem, hvis det handler decideret ulovligt. Og det er der efter min vurdering ikke tale om i dette tilfælde. Men hendes opførsel er under al kritik. For et bestyrelsesmedlem anfægter jo den redaktionelle frihed ved at kontakte en programmedarbejder, siger han og fortsætter:

Sagen er principielt vigtig, fordi det aldrig må blive normen, at et bestyrelsesmedlem blander sig i det redaktionelle indhold. I dette tilfælde kan man sige, at skaden er begrænset, fordi programmet trods alt blev sendt. Men det ville klæde DRs generaldirektør at understrege, at medarbejderne aldrig skal lytte til kritik fra et bestyrelsesmedlem. For den redaktionelle frihed er jo fundamentet for de danske medier, både i DR og på andre medie-arbejdspladser.

LÆS OGSÅ: Mogens Jensen vil have DR-bestyrelsesmedlem fyret

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, nøjes dog med at lægge vægt på, at bestyrelsesmedlemmerne kender deres rolle fremover:

DRs bestyrelse har det overordnede programansvar for DR, men ikke ansvar for hverken de enkelte programmer eller de redaktionelle beslutninger. Den arbejdsdeling bør naturligvis respekteres af alle. Derfor noterer jeg mig, at bestyrelsesformanden allerede klart har tilkendegivet, at det er uacceptabelt, når bestyrelsesmedlemmer blander sig i den konkrete programvirksomhed, siger Maria Rørbye Rønn, der ikke har yderligere kommentarer.

Medieforsker ved Københavns Universitet Stig Hjarvard mener dog, at Katrine Winkel Holm i det mindste bør undskylde sin adfærd offentligt, hvis hun vil fortsætte i DRs bestyrelse:

De bestyrelsesmedlemmer i DR, der er udpeget af Dansk Folkeparti, har tidligere kritiseret programmer offentligt. Men her er hun gået skridtet videre ved at kontakte en medarbejder direkte. Det er helt uhørt, og det kan godt tolkes som en misligholdelse af sit hverv. Og man må derfor betragte sagen som en ledelseskrise. Så vidt jeg har set, har hun ikke undskyldt, og det forekommer mig mærkeligt, hvis hun vil fortsætte sit arbejde, siger han.

Selv synes Winkel Holm dog ikke, at der er nogen sag:

Jeg synes ikke, at jeg skylder nogen en undskyldning. Jeg vil heller ikke referere fra personlige samtaler, og det, synes jeg sådan set, er et fint princip. Og jeg oplever heller ikke, at der er noget stormvejr omkring min person, siger Katrine Winkel Holm, der ikke har yderligere kommentarer til kritikken.