Internettet holder dig fanget i fortiden

Internettet har vendt op og ned på balancen mellem, hvad der bliver glemt, og hvad der bliver husket, forklarer Viktor Mayer-Schönberger, professor i forvaltning og regulering af internettet ved Oxford Universitet og forfatter af bogen 'Delete - The Virtue of Forgetting in the Digital Age'

Internettet glemmer ikke. Det kan have store konsekvenser: Vi bliver fastholdt i fortiden, bliver dårligere til at tilgive hinanden og bange for at sige vores mening, mener professor.

Jo mere af vores liv, der foregår digitalt, desto større er risikoen for, at nogen misbruger de personlige oplysninger, vi efterlader os på vej rundt på nettet.

I EU diskuterer man i øjeblikket et nyt regelsæt, der skal beskytte vores personlige data på nettet, og de danske medier er for tiden fyldt med historier om, at 'Facebook er en aflyttet dagligstue' og 'Google ved
"fuldstændig vanvittigt" meget om dig'.

LÆS OGSÅ: Internettet sladrer: Her er din sex-fantasi

Men trods mediernes formaninger er danskerne ikke nær så bekymrede som vores EU-naboer. Ifølge en Eurobarometer-undersøgelse mener halvdelen af danskerne ikke, at det er et stort problem at afgive personlige oplysninger på nettet. Den holdning deles kun af godt en tredjedel af hele EU's befolkning.

Der er dog grund til at tage advarslerne alvorligt, mener Viktor Mayer-Schönberger.

Han er professor i forvaltning og regulering af internettet ved Oxford Universitet og i bogen 'Delete - The Virtue of Forgetting in the Digital Age' viser han, hvordan internettet har vendt op og ned på balancen mellem, hvad der bliver glemt, og hvad der bliver husket.

LÆS OGSÅ: Facebook afslører dit sande jeg

I modsætning til de fleste mennesker, så glemmer nettet ikke, og det kan måske lyde tillokkende, men ifølge Viktor Mayer-Schönberger kan det få fatale konsekvenser.

Har du nogensinde siddet til en familiefest, hvor din mor eller måske en morsom onkel har holdt en tale med en serie af pinlige anekdoter, som du for længst troede, var glemt?

Til stor morskab for de andre gæster bliver du konfronteret med noget, du har sagt med overmodig sikkerhed, men som senere viste sig ikke at holde. En sjov bemærkning, du har sagt for 10 år siden fremstår pludseligt helt forkert, når den bliver hevet ud af sammenhæng, og en bemærkning sagt i et mindre selskab bliver pludselig pinlig, når hele familien lytter med.

Sådan er internettet. Begivenheder fra i går står side om side med ti år gamle oplysninger. Alt præsenteres ude af sammenhængen. En konkurs og et ekstravagant bilkøb kan pludseligt optræde ved siden af hinanden i et søgeresultat, selvom begivenhederne er foregået med 10 års mellemrum.

LÆS OGSÅ: Facebook er en aflyttet dagligstue

Forskellen er bare, at internettet i modsætning til din sjove onkel ikke glemmer, og at oplysninger ikke kun er tilgængelige for familien, men også for kommende arbejdsgivere, potentielle kærester eller fremtidige forretningsforbindelse:

"Vi er mennesker, og vi laver alle fejltagelser. Måske er der et gammelt foto, hvor man er fuld, måske en ekskæreste, man ikke behandlede helt som man burde, måske et firma, der gik fallit," siger Viktor Mayer-Schönberger til Videnskab.dk og fortsætter:

"Men det smukke ved mennesket er, at vi kan glemme, for det betyder, at vi kan tilgive vores egne og andres fejltagelser. Men internettet glemmer ikke, og det får os til at hænge fast i fortiden."

"Vi mister simpelthen evnen til at tilgive, fordi gamle begivenheder ikke gradvist forsvinder fra vores bevidsthed. Når du så skal søge et nyt job, have et banklån eller finde en ny kæreste, så kan oplysninger, du efterlod dig på nettet for 5-10 år siden, pludseligt blive brugt imod dig."

Læs mere om, hvordan internettets hukommelse påvirker os, på videnskab.dk.