Had og racisme mere synligt på nettet

Vi skal være forsigtige med at tro, at hadet i samfundet vokser i takt med eksponeringen på nettet, siger Niels Ole Finnemann, professor ved Århus Universitet. Foto: unknown

Selvom hadefulde udtalelser mod visse religiøse grupper hurtigt spreder sig på internettet, mener danske eksperter, at vi skal være forsigtige med at tage eksponeringen som et tegn på, at hadet vokser i samfundet.

Had og racisme spreder sig på nettet. Det viser en ny undersøgelse, som det amerikanske Simon Wiesenthal Center præsenterede mandag. Rapporten er lavet i samarbejde med det svenske Forum for levende historie og vurderer, at spredning af islamofobi og antisemitisme er stigende på nettet.

Ifølge rapporten findes der i dag omkring 15.000 hjemmesider på internettet med racistisk indhold og hadske udtalelser mod 8 000 for to år siden. Rapporten fremhæver dog, at internettet ikke er kilden til hadet, men blot afspejler samfundets holdninger.

Det er Niels Ole Finnemann, professor og chef for internetstudier ved Århus Universitet, enig i. Han påpeger desuden, at det er meget svært at opgøre den slags sider i antal, fordi de hurtigt bølger frem og tilbage med tendenser i samfundet. Stigningen til 15.000 sider er heller ikke sat i forhold til den generelle vækst af sider på nettet i samme periode.

På nettet er det hurtigt og nemt at finde ligesindede, og derfor kan man hurtigere end i den virkelige verden danne fælles, vrede grupper. Det betyder, at racisme eksponeres på nettet i højere grad end i virkeligheden. Forklarer Niels Ole Finnemann.

Stigningen i antallet af hadske sider betyder derfor ikke nødvendigvis øget racisme i samfundet, men snarere, at racisme og had er blevet mere synligt på nettet.

De højreradikale var faktisk nogle af de allerførste til at gå på nettet tilbage i 90erne, og ligesom andre minoritetsgrupper er de meget aktive på nettet. De sørger for at organisere sig inden for forskellige bloggs og linker mellem de forskellige sider. Deres sider er derfor forholdsvis højt placeret på nettets søgemaskiner. At de er så lette at finde afspejler altså ikke nødvendigvis, at de har rigtig mange læsere, siger Niels Ole Finnemann.

Jakob Linaa Jensen fra Informations- og Medievidenskab ved Århus Universitet er enig og mener endda, at fokus på eksponering af had på nettet er overdrevet:

15.000 hjemmesider er faktisk ikke meget, når man tænker på, hvor stort nettet er. Som forsker vil jeg sige, at temaet hurtigt bliver ekstremt politiseret, og man skal være meget omhyggelig med at definere, hvad had og racisme betyder, når man laver den slags undersøgelser. I en dansk kontekst vil jeg sige, at had og racisme på nettet er et marginalt problem, som man selvfølgelig skal være opmærksom på, men som også får større mediebevågenhed, end problemet lægger op til.

Niels Ole Finnemann mener heller ikke, at man foreløbigt skal frygte, at internettet eksempelvis bliver et rekrutteringssted for højreradikale grupper:

Antallet af sider er ligegyldigt, så længe de primært læses af andre, ligesindede bloggere. I Danmark sker den vigtigste rekruttering til eksempelvis højreorienterede grupper ikke via nettet, men i den virkelige verden- eksempelvis via hooligansgrupper. Nettet er derfor mere et sted, hvor vi kan tage temperaturen på, hvad der rører sig i de her miljøer.

Hermed er de danske forskere er på linje med den svenske medie-ekspert Emanuel Karlsten. I et interview med den svenske avis Dagen.se påpegede han dagen efter rapportens fremlæggelse risikoen for, at den hurtige spredning af religiøst had og racisme på nettet får os til at tro, at hadet i samfundet er større end det er.