Ekspert: Paven styrker etik på facebook

Pave Benedikt XVI får ros for at sætte fokus på internettets sociale netværk. Virtuel kontakt må ikke erstatte menneskelig kontakt, advarer paven Foto: .

Pave Benedikt XVI får ros for at sætte fokus på internettets sociale netværk. Virtuel kontakt må ikke erstatte menneskelig kontakt, advarer paven

Det er en fantastisk mulighed, men det kræver også øget opmærksomhed og bevidsthed omkring mulige risikoer, udtalte pave Benedikt XVI forleden, da han i forbindelse med en kommunikationskonference satte fokus på den den stigende brug af sociale, digitale medier blandt unge.

Pavens advarsler har fået en varm modtagelse af blandt andet Barbara Hofer, professor i psykologi ved Middlebury College i Vermont.

Advarsler som disse fra paven gør folk mere bevidste om hvordan teknologien kan anvendes på måder, der styrker vores liv frem for at nedbryde dem siger professor Hofers i følge The Christian Science Monitor.

Paven glæder sig over de sociale mediers mange positive indvirkninger på kommunikationen mellem mennesker. I en tale, der blev holdt forleden i forbindelse den katolske kirkes årlige kommunikationsmøde, udtrykker han sin begejstring over, hvordan de sociale medier nu tillader folk at mødes på tværs af både tid, sted og kulturer og dermed er med til at skabe en helt ny verden af potentielle venskaber som det blandt andet lød i talen.

Dog er det ikke helt uden forbehold, når den 83-årige pave opfordrer unge til at kommunikere via de sociale medier: Det er vigtigt altid at huske, at virtuel kontakt ikke kan og ikke må erstatte direkte menneskelig kontakt i ethvert af livets henseender.

Paven advarer mod, at brugen af de sociale medier kan føre til ensomhed og desorientering blandt unge, og opfordrede i sin tale forleden til refleksion og øget bevidsthed om hvordan de anvendes:

At indtræde i cyberspace kan være et udtryk for en oprigtig søgen efter personligt møde med andre såfremt man er opmærksom på, at undgå farer, så som at lukke sig selv inde i en form for parallel eksistens, eller overdreven eksponering i den virtuelle verden

Pavens udtalelser har givet anledning til, at tænke en ekstra gang over, hvordan de sociale medier anvendes i det daglige:

"En af de store bekymringer er, at college studerende er så travlt optaget på deres mobiltelefoner, smser, snakker med familie og venner, e-mailer, skyper så der er meget lidt tid til overs til at sidde og tænke over og overveje, hvad der er blevet fortalt i timen, eller hvad der sker i deres eget liv. Det er ikke kun en åndelig problematik, men også noget, der omhandler det psykiske velbefindende, udtaler professor Hofer.

I sin tale opfordrede paven desuden til, at man påtog sig en særlig kristen adfærd på internettet som han beskriver som følgende: en kommunikation der er ærlig og åben, ansvarsfuld og respektfuld over for andre. Endvidere sagde paven det er en udfordring at være autentisk og troværdig, og ikke skabe en illusion ved at konstruere en falsk offentlig profil til sig selv.

Selv er paven hverken på Facebook eller Twitter, og ifølge NY Daily News bruger paven efter sigende ikke engang en computer. Dog har Vatikanet, udover deres egen YouTube kanal og radiostation, også hjemmesiden Pope2You.net der både indeholder nyheder, en samling af de seneste taler, samt Facebook og iPhone programmer, der gør det muligt at modtage og dele de seneste budskaber og nyheder fra paven.

På hjemmesiden catholicnewsagency.com fremgår det desuden, at ærkebiskop Claudio Celli, ved kommunikationsmødet skulle have meddelt, at Vatikanet satser på at have en ny kommunikationsportal online ved påsketid i år.