DR befordrer den etiske samtale

Anders Lund Madsens program "Du skal dø" er bare et af flere interessante programmer, der tager etik og menneskeværd alvorligt, skriver Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier Foto: Leif Tuxen

Danmarks Radio giver stof til spændende samtaler omkring spiseborde i danske hjem. Programmer om tro, eksistens og etiske dilemmaer tvinger os til at tænke

Danmarks Radio har med kanalomlægningen skruet op for programmer om tro, eksistens og etik. Programmer som Du skal dø, Livet efter livet, Erkendelsens Time, Ansigt til ansigt og temaer i DR1 Dokumentaren giver danskerne noget at snakke om i kantinen, ved busstoppestedet og omkring spisebordene derhjemme.

Den prioritering skal DR have ros for. Der findes nemlig ikke noget, der er mere spændende at snakke om, end de emner, som ligger udenfor én selv.

LÆS OGSÅ: Anders Lund Madsen og den tabubelagte død

Jo, jeg vil gerne høre om dine oplevelser og behov, og jeg vil gerne fortælle mine. Men samtalen bliver først rigtig spændende, når vi begge belyser et emne ud fra hver vores erfaringer og holdninger, supplerer hinandens viden og måske endda rokker en smule ved hinandens verdensbillede.

Her har vi brug for, at nogen smider et emne på bordet og giver os noget at tænke over. Det kan være en oplevelse i skolegården, på arbejdspladsen eller ved en snak med naboen. Men det kan også være en avisartikel og en bog, man har læst eller en udsendelse, man har set og hørt. Pludselig trænger det sig på: Hvordan forholder vi os til organdonation? Eller: Hvordan ville jeg have det, hvis jeg stod ansigt til ansigt med min overfaldsmand? Eller: Vil du brændes eller begraves, når du dør?

Her begynder den spændende samtale.

Derfor er det bekymrende, når ny medieforskning viser, at danske dagblades trykte udgaver kun når ud til ganske få mennesker. Dagbladene er desuden segmenterede efter særlige målgrupper. Her er det altså relativt få læsere, der blot bliver bekræftede i deres egne holdninger.

Det lyder ikke særlig spændende. Det befordrer jo ikke samtalen omkring spisebordet. Har aviserne da ikke internetudgaver?
Jo, men bogen Mangfoldighed i dansk presse et publicistisk serviceeftersyn viser, at det er de samme korte internetnyheder, som gentages på avisernes websider. De originale dybdeborende artikler skal man købe abonnement for at læse. Og det begrænser naturligvis læserskaren.

Her kommer Danmarks Radio ind med et public service tilbud som både dækker de hurtige nyheder og underholdende musikprogrammer og samtidig tager fat på store etiske dilemmaer, filosofiske udfordringer, samt religiøse og kirkelige forklaringsmodeller. Her møder vi mennesker i dyb krise, og her ser vi, at splittede familier kan finde sammen igen.

Selv om kanalomlægningen indebærer en vis segmentering efter alder, kan en aften på DR have samme funktion som en stor weekendavis med mange sektioner. Man kan bladre og blive stimuleret i sine tanker. Og her har tv-mediet nogle muligheder, som en avis aldrig får. Vi kan vælge at sidde og se med alle sammen. Og så har vi noget at snakke om bagefter.

I KLF, Kirke & Medier brænder vi for medier, fordi vi ser muligheder for offentlige samtaler, der bevæger og flytter. Vi arbejder for at gøre kristendom til en naturlig del af indholdet i radio og tv. Og vi kæmper for anstændige medier, der tager etik og menneskeværd alvorligt.

Derfor glæder jeg mig især over følgende programmer i Det nye DR:

Du skal dø blev præsenteret af Anders Lund Madsen allerede i januar. Her fik vi indblik i processen fra livets sidste faser på hospice til alle praktiske forberedelser ved begravelsen, og hvad der sker når kroppen går i forrådnelse.

LÆS OGSÅ: Tal i tide om døden med dine nærmeste

Livet efter livet studerer menneskers nærdødsoplevelser. Her hører vi om sjælen, der løftes op i rummet og skuer ned på den livløse krop, og om oplevelser i mødet med lys, engle og Gud i det hinsides. Forskere fortæller om deres divergerende syn på det overnaturlige.

I Erkendelsens Time møder vi hver gang et menneske, der fortæller hudløst om at vokse op i en dysfunktionel familie eller under stærkt psykisk pres og om hvilke konsekvenser, det har haft for deres liv.

I Ansigt til ansigt er et voldsoffer gået med til at møde sin overfaldsmand for om muligt at forlige sig med oplevelsen og tilgive. Forbryderen får lejlighed til at lette sin samvittighed. Seerne får indblik i, hvad et konfliktråd er for en størrelse, og hvilken betydning det kan have for sagens parter.

I Ultrahuset får børn mulighed for at komme væk fra det de går og grubler over i hverdagen, for at se det hele lidt på afstand og få gode råd og opmuntring fra jævnaldrende. Ultrahuset er et reality-tv, hvor man ikke bliver stemt ud men stemt ind.

STORT TEMA: Livet efter døden

Mange flere programmer fortjener at blive nævnt. Jeg har slet ikke nævnt radioprogrammer som Religionsrapport og Mennesker og tro. Ovennævnte illustrerer blot en tendens i Danmarks Radio, som jeg og KLF, Kirke og Medierne gerne vil give et cadeau.

Tak til DR for de gode takter. Det betyder noget for den offentlige etiske samtale og dermed for hele demokratiet. Hvad websider ikke formår, og hvad aviser ikke kan sprede i tilstrækkelig grad, det kan Danmarks Radio formidle gennem gennemresearchede og velredigerede radio- og tv-programmer til alle danskere.

Indlægget er skrevet af Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier