Bertel Haarders skuespil

Bertel Haarder (V) Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Sørine Gotfredsen kalder Bertel Haaders vredesudbrud på tv for skuespil

FOR KORT TID SIDEN diskuterede vi, om det var i orden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hidsede sig op ved et uvarslet møde med en journalist. Og i søndags var den gal igen, da sundhedsminister Bertel Haarder (V) flippede helt ud ved DR-Byens rulletrappe, fordi journalisten henviste til en arbejdsgruppe angående fedmeoperationer, som ministeren ikke kendte til.

Klippet blev vist og debatteret i "21 Søndag" på DR 1 og udgjorde en yderst intensiv oplevelse. "Spørg, for satan ?" råbte Haarder med sit skarpt skårne ansigt og det betingelsesløse blik. "Du behandler mig som lort ?"

Temmelig grænseoverskridende, men efter fordøjelsen af alt det tøjlesløse er det tid til at overveje, om Haarders raseriudbrud kan forsvares. Og om DR burde have bragt det. Det grundlæggende spørgsmål i "21 Søndag" var, om toppolitikere mere og mere styrer medier og journalister, hvilket også skal ses i lyset af de tv-dueller, der et pænt stykke af vejen orkestreres af partierne selv.

Således accepterede TV 2 News for eksempel, at duellen i aftes mellem Lars Løkke Rasmussen og SF?s formand Villy Søvndal i grundtræk var tilrettelagt af SF og Venstre. Både hvad angår længde, form og indhold. TV 2 News er en såkaldt nichekanal med en anden ideologi end DR, og det er ikke tilfældigt, at de arrangerede dueller i disse dage finder sted på netop TV 2 News.

Men det er uheldigt. Både fordi TV 2 News giver partierne så stor medbestemmelse i processen, og fordi den del af befolkningen, der ikke kan se TV 2 News, er afskåret fra en vigtig del af den politiske debat og accelererende valgkamp.

Det er ikke en demokratisk holdbar løsning, og hvis de politiske dueller – som er en rigtig god debatform – vokser i omfang, bør der i demokratiets interesse fastlægges nogle overordnede retningslinjer.

Men tilbage til Haarder. Den opfarende sundhedsminister undskyldte bagefter sin opførsel, der også var temmelig upassende. Journalisten udførte på normal vis sit arbejde, og Bertel Haarder fremstod som en urimelig og overkørt minister, der brød sine beføjelser.

Et andet spørgsmål er, om det var nødvendigt, at DR viste optrinnet. Og det var det ikke, men det er heller ikke forkasteligt. Når journalistens adfærd er i orden, kan det godt forsvares, at tv-kanalen ønsker at give seerne indblik i den svære relation mellem politikere og reportere.

Det er grundlæggende et anliggende for os alle sammen, hvis politikerne i stigende grad vil reducere journalister til en slags marionetter, der blot skal udfylde en på forhånd fastlagt rolle med indstuderede replikker.

Lars Løkke Rasmussens vrede i efteråret på en parkeringsplads ved TV 2 kunne forstås, fordi journalisten ikke havde en aftale med ham, og det var en rigtig beslutning af TV 2 ikke at vise optrinnet. Men Haarders tilfælde er et andet, for aftalen var lavet, og en politiker kan ikke kræve, at indholdet af enhver samtale er kortlagt på forhånd. Så er det et skuespil, vi overværer. Og ikke et autentisk møde mellem magthaver og vagthund.

Sørine Gotfredsen er forfatter, journalist og præst