LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Politisk åbning for adoption af befrugtede æg

Her ses et æg, der befrugtes med sædceller. Adoption af befrugtede æg er en velkendt mulighed for barnløse i USA og andre europæiske lande - men i Danmark rummer diskussionen stadig en del etiske dilemmaer. Foto: Iris

Flere politiske partier er nu positivt indstillede over for at tillade adoption af befrugtede æg. Men emnet rummer så store etiske dilemmaer,at det bør tages op i Det Etiske Råd, lyder det fra flere partier

Det er i dag forbudt i Danmark at donere befrugtede æg til barnløse. Men flere politikere åbner nu for, at barnløse også skal have mulighed for at adoptere befrugtede æg i Danmark, ligesom man kender det i USA og andre europæiske lande.

Det sker efter, at flere fremtrædende læger og medlemmer af Det Etiske Råd i dag i Kristeligt Dagblad anbefaler politikerne at ændre loven.

Jeg har talt med mange fertilitetslæger, der har givet udtryk for, at det er et problem, at vi bare smider befrugtede æg ud, når de kunne bruges til de mange barnløse. Hvis anbefalingerne fra medlemmer af Det Etiske Råd og læger samtidig peger i en klar retning, er det endnu et argument for at tage det op politisk. For de overskydende befrugtede æg er et resultat af den praksis på fertilitetsområdet, vi har i dag, og de kunne hjælpe mange barnløse med deres store ønske om at blive gravide, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), der understreger, at Socialdemokraterne endnu ikke har taget samlet stilling til emnet.

LÆS OGSÅ: Adoptioner ramt af økonomisk kaos

Han finder det etisk problematisk, at mange helsøskende vil vokse op forskellige steder i landet.

Blandt andet derfor op-fordrer Flemming Møller Mortensen Det Etiske Råd til at tage emnet op, så politikerne kan blive rådgivet om de forskellige etiske dilemmaer.

Som loven er i dag, må befrugtede æg nedfryses i fem år. Derefter skal de destrueres eller bruges til forskning. Men stod det til sundhedsordfører Camilla Hersom (R) skal loven ændres, så æggene kan adopteres af barnløse par og kvinder.

Vi går ind for donation af befrugtede æg, men med den tilføjelse, at det skal være frivilligt, om man ønsker at levere sine overskydende befrugtede æg til barnløse. Jeg synes, det er et etisk problem, at vi i dag destruerer æg, der kunne blive til børn, samtidig med at der er så mange, der har problemer med fertiliteten, siger hun.

Mindst 15-20 procent af befolkningen er ramt af fertilitetsproblemer, og knap 10 procent af alle børn født i Danmark er resultat af en fertilitetsbehandling.

SFs sundhedsordfører Özlem Cekic kan både se fordele og ulemper ved donation af befrugtede æg. Men hun hælder mest til, at det skal være en mulighed i fremtiden.

Hun vil nu bede Det Etiske Råd om at tage emnet op:

Umiddelbart kunne jeg godt være positivt stemt. For jeg mener, at man er lige gode forældre, uanset om barnet bærer ens gener eller ej. Det, der kan tale imod, er, at det er enormt svært at overskue konsekvenserne af, hvad det vil betyde, hvis barnløse fremover kan adoptere befrugtede æg. Hvor mange vil det omfatte? Hvordan undgår man, at der kommer betaling med i spillet? Og kan der være andre konsekvenser? Det må vi have belyst, før vi tager stilling, og derfor vil jeg skrive til Det Etiske Råd og bede dem om at behandle emnet, siger Özlem Cekic og understreger, at hendes udtalelse ikke tegner partiets holdning, da også SFs folketingsgruppe er fritstillet i etiske spørgsmål.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt mener, at barnet mindst skal have en biologisk forælder, sådan som loven også er i dag medmindre der er tale om adoption af børn.

Jeg går ikke ind for donation af befrugtede overskydende æg. Jeg synes allerede, at vi går langt i dag. Vi skal beskytte barnets tarv, og det må i det mindste have en biologisk forælder, når det er muligt. Vi skal ikke dyrke børn, som var de en vare. Der skal være et krav, så vidt det er muligt, om en biologisk forælder, siger Liselott Blixt.

Sundhedsminister Astrid Krag har ikke umiddelbart planer om at ændre de nuværende regler på området:

Men hvis der i ordførerkredsen er stemning for, at vi skal drøfte spørgsmålet, er jeg selvfølgelig parat til det, siger hun.