Læge: Bliv naturligt gravid

"Det naturlige er altid at foretrække, hvis det er muligt. Vi bør så vidt muligt undgå kemikalier i starten af et lille barns liv," mener læge, som opfordrer til naturlig graviditet Foto: BAX LINDHARDT

Alle bør stræbe efter en naturlig og giftfri graviditet, mener læge og forfatter til bogen "Bliv naturligt gravid". Her svarer hun tilbage på kritik

KRISTELIGT DAGBLAD bragte en forsideartikel lørdag den 8. september med en biolog, der påstår, at rådene i min bog Bliv naturligt gravid er udokumenterede. Biologen kunne dog ikke dokumentere sin påstand.

Det skyldes, at elementerne i bogens indhold er yderst veldokumenterede. For eksempel stammer de fleste af bogens råd fra forskning udført ved Harvard Universitet, blandt andet det, der kaldes Harvard Nurses Health Study.

I bogen Bliv naturligt gravid er der nævnt eksempler på mange andre kilder, og på bogens hjemmeside, www.charlottebech.dk, kan man også finde mange kilder. Hovedpointen ved bogen er netop, at den samler alle de naturlige faktorer, som lægevidenskabelig forskning har vist har en positiv virkning på fertilitet.

LÆS OGSÅ:Graviditet er blevet et projekt

For eksempel har forskerne på Harvard fulgt 18.555 kvinder igennem otte år, og de har fundet ud af, at hvis kvinderne får proteiner fra planteføde i stedet for kød, er der langt mindre risiko for problemer med at blive gravid, og samme forskere har fundet ud af, at det er positivt, hvis kvinder dyrker moderat motion, har normal vægt og indtager fuldkornsprodukter.

Denne store undersøgelse har også vist, at indtagelse af fedtfattige mælkeprodukter som skummetmælk og letmælk giver flere vanskeligheder med at blive gravid, hvorimod de fuldfede mælkeprodukter med naturligt fedtindhold som sødmælk, fløde og ost gavner i forhold til at blive gravid.

HARVARD-FORSKERNE har blandt andet også fundet ud af, at der er øget risiko for nedsat sædkvalitet hos mænd, der indtager sojaprodukter eller transfedtsyrer, eller som er udsat for sprøjtemidler eller andre hormonforstyrrende stoffer.

Og omvendt gavner det mændenes sædkvalitet med omega 3-fedtstoffer, som blandt andet findes i hørfrøolie. Den danske forsker Skakkebæk har vist i en ny undersøgelse af over 4600 unge mænd i Danmark at det faktisk kun er en ud af fire mænd, som har en optimal sædkvalitet. Han har også vist, at mænd, der spiser økologisk, har 43 procent højere sædkoncentration i deres sædvæske.

Men fejler man noget, eksempelvis diabetes, eller har lukkede æggeledere, er det naturligvis ikke nok at følge bogen. Så må man få almindelig lægefaglig behandling og bruge bogens program som supplement det står også mange steder i bogen.

Bogens program kan desuden også bruges som supplement til kunstig befrugtning i de tilfælde, hvor det er nødvendigt. Med kunstig befrugtning er der ofte mange mislykkede forsøg, så jo sundere man er, inden man går i gang, jo større er sandsynligheden for, at det kan lykkes.

Bogens program kan først og fremmest bruges til at forebygge de helbredsproblemer, der kan gøre det vanskeligt at blive gravid. Så bogen er særligt målrettet sunde og raske, som gerne vil forberede kroppen bedst muligt, før de bliver gravide, for at øge sandsynligheden for, at graviditet og fødsel forløber normalt, og barnet bliver sundt og velskabt.

Det naturlige er altid at foretrække, hvis det er muligt. Vi bør så vidt muligt undgå kemikalier i starten af et lille barns liv. Og vi bør gøre alt, hvad vi kan, for, at alt er så naturligt og giftfrit som muligt.

Charlotte Bech er læge og forfatter