Klavs Birkholm: Nej til teknologi, der skaber børn med tre forældre

Det er nu muligt at skabe børn med tre forældre, og i Storbritannien tyder meget på, at det også snart bliver lovligt at gøre. Men er det en god idé? Foto: NEIL BROMHALL/SCIENCE PHOTO LIBR

At kunne skabe børn med tre forældre er unødvendigt, risikabelt og dårlig prioritering. Det handler om forskere, der vil anerkendes, ikke om at hjælpe, mener lektor i etik og teknologi og tidligere medlem af det Etiske Råd Klavs Birkholm

Den britiske regering er positivt indstillet over for at gøre det muligt at bruge en fertilitetsteknologi, der gør brug af dna fra tre forældre til at skabe et foster. Der vil blive taget endelig politisk stilling til teknologien næste år, og regeringens rådgivere anbefaler den på forhånd.

LÆS OGSÅ: Fertilitetsbehandling vil skabe foster med tre forældre

Teknikken går ud på, at man erstatter dna med arvelige muskelsygdomme, såkaldte mitokondrielle sygdomme, med dna fra en anden kvinde. Dermed kan et par, hvor kvinden bærer gener med arvelige sygdomme, får børn med deres egne gener.

Klavs Birkholm, lektor i etik og teknologi ved Aalborg Universitet og tidligere medlem af Det Etiske Råd: Loven er ikke godkendt endnu, alligevel er der allerede heftig kritik af metoden. Men denne teknologi kan hjælpe kvinder med arvelige sygdomme. Er det ikke godt?

Det lyder rigtig godt, for så kan kvinder med denne arvelige sygdom få mulighed for at få børn, der bærer deres egne gener. Problemet er bare, at det er en teknologi, som indebærer rigtig mange muligheder for kedelige følgevirkninger. Og er det nu så nødvendigt at lave? Man kan få børn på mange andre måder

Mitokondrielle sygdomme rammer i dag 6500 børn på verdensplan. Hvis det gavner, kan det vel kaldes nødvendigt?

"6500 er rigtig, rigtig få. Skal vi afsætte mange ressourcer ind på at lave en så kompliceret og i øvrigt også risikabel proces? For at kunne hjælpe de 6500 kvinder, som godt kan få børn på alle mulige andre måder, for til gengæld at bane vej for en teknologi, der kan bruges til andre ting.

Hvad er det, du mener teknologien kan bane vej for?

"For eksempel er der lesbiske organisationer, som ser det her som en måde, hvor to kvinder kan få børn med hinanden. Selvom det egentlig er absurd, fordi det er kun er en eller to procent af arvemassen, der kommer fra mitokondierne. En mand vil yde 49 procent og en kvinde 49 procent, mens den anden kvinde vil bidrage med to procent af arvematerialet. Det ser man bort fra og siger, at med denne teknologi kan to kvinder få et barn med hinanden."

"Desuden er dette en kloningsteknologi. Vi har tidligere talt om, at vi ikke vil klone mennesker, men det er lidt det, man gør her. Vi perfektionerer kloningsteknologi."

Er det grund nok til at holde forskningen tilbage?

Vi skal prioritere, hvad vi forsker i. Og jeg synes ikke, der er nogen speciel grund til at gøre dette, når vi ser på, hvor mange sygdomsproblemer vi har. Det her hjælper meget få kvinder, som godt kan få børn på anden måde. Og risikoen for misbrug er rigtig, rigtig nærliggende.

Forskerne er ude i noget, hvor de skal vise, hvor dygtige de er som forskere. Det handler om at høste forskningsanerkendelse og hverken om de syge kvinder eller de lesbiske, men om at kunne lave noget fantastisk.

LÆS OGSÅ: Er børn med tre genetiske forældre på vej?