Dansk reservebarn: Født for at hjælpe syg søskende

Danmarks første såkaldte reservebarn er blevet født. -(modelfoto)

Det første såkaldte reservedelsbarn er født i Danmark - for at hjælpe en søskende med en alvorlig sygdom

Det første danske barn, som er født for at hjælpe en søskende med en alvorlig sygdom, er kommet til verden på Aarhus Universitetshospital, oplyser hospitalet.

Barnets søskende har behov for en knoglemarvstransplantation på grund af en sygdom, der giver nedsat immunforsvar med risiko for alvorlige, livstruende infektionssygdomme, fortæller DR Østjylland.

Navlesnorsblod fra det nyfødte barn kan bruges til knoglemarvstransplantationen.

Moren til det syge barn fik udført kunstig befrugtning, hvor de befrugtede æg blev testet for den arvelige sygdom, inden de blev lagt tilbage i livmoren. På den måde var man helt sikker på, at det nyfødte barn ville kunne redde sin syge søskende.

LÆS OGSÅ: Danmarks første donorbarn er på vej

Fænomenet har vakt voldsom debat. Der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, om det er forsvarligt at sætte et barn i verden med det formål at redde et andet.

DEBAT: Etisk kritisabelt at skabe donorbørn

Reservedelsbørn er de blevet kaldt, men det begreb bryder professor Jakob Ingerslev fra Aarhus Universitetshospital sig bestemt ikke om.

- Begrebet reservedelsbørn hænger mig ud af halsen. Jeg synes, det er noget af en glidebane at bruge den slags udtryk og det er forførende i forhold til, hvad det drejer sig om, siger han til DR Østjylland og tilføjer:

- Sagen er, at den her teknik kan hjælpe nogle børn til at overleve. Og mere behøver man sådan set ikke at sige, synes jeg. Det er etikken i det.