Barnløse danskere vil have spanske æg

Ferieminder og fordomme påvirker valg af donoræg fra udlandet. Rusland og Tjekkiet er mindre populære

Ferieminder og fordomme påvirker valg af donoræg fra udlandet. Rusland og Tjekkiet er mindre populære

Donoræg fra spanske kvinder er i høj kurs blandt danske par, der har brug for hjælp til en kunstig befrugtning.

Det fortæller lektor Charlotte Kroløkke fra Institut for Litteratur, Kultur og Medier ved Syddansk Universitet (SDU).

LÆS OGSÅ:10 vigtigste ting at vide om kunstig befrugtning

Hun har forsket i begrebet fertilitetsrejser og de overvejelser, som ufrugtbare danskere gør sig, inden de vælger en klinik i udlandet, og konklusionen er klar:

Danskerens følelser, ferieminder og fordomme har større betydning for valg af klinik udlandet end prisen på behandlingen.

- Mange barnløse vælger ud fra de erfaringer og forestillinger, de har om donorlandet. Gode ferieminder er med til at skabe en relation, og her er Spanien jo et yndet feriemål.

- Mange danskere opfatter spanierne som gæstfrie og festlige, og de spanske kvinder som feminine og moderlige.

- Derfor tillægges de spanske kvinders æg en række positive egenskaber, siger Charlotte Kroløkke til SDU's magasin Ny Viden.

Spanien har også andre fordele. Danske fertilitetsklinikker anbefaler tit de spanske, og der er normalt ingen ventetid på spanske donoræg.

- En ægdonation koster hurtigt op til cirka 78.000 kroner for et enkelt forsøg. Derfor skal det også helst resultere i en graviditet.

- De spanske klinikker har formået at profilere sig som internationale, professionelle og med en høj succesrate modsat andre europæiske klinikker, fortæller Charlotte Kroløkke.

Hvor Spanien er en eftertragtet destination for fertilitetsrejser, virker Rusland og Tjekkiet mindre populære hos barnløse danskere.

- Mange bekymrer sig over, hvorvidt æggene på klinikker i Tjekkiet og Rusland er "friske", og om nedfrysningen og optøningen af æggene er foregået på en ordentligt måde, siger Charlotte Kroløkke.

Det er uklart, hvor mange danske par, der bliver insemineret med donoræg i udlandet. Charlotte Kroløkke anslår, at mellem 300 og 500 danske par hvert år tager turen over grænsen efter donoræg.