Apple fjerner Øvig-bog fra boghandel

Den censurerede udgave af Peter Øvigs bog Hippie nåede kun at være til salg i Apples e-boghandel iBookstore i fire dage. Nu har Apple fjernet begge bøger fra butikken, skriver forlaget Gyldendal i en pressemeddelelse. (Arkivfoto: journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen. Foto: Asger Ladefoged Denmark

Efter dages tovtrækkeri har Apple nu valgt at fjerne Peter Øvig Knudsens bog om hippietiden fra sin boghandel

Først krævede Apple, at forfatteren Peter Øvig Knudsen censurerede sine to Hippie-bøger for kønsdele, bryster og seksuelle motiver. Dernæst godkendte Apple i sidste uge en udgave af bøgerne, hvor 47 fotografier var blevet delvist tildækket med røde æbler.

Men den censurerede udgave nåede kun at være til salg i Apples e-boghandel iBookstore i fire dage. Nu har Apple fjernet begge bøger fra butikken.

LÆS OGSÅ: Hippie 2 er forrygende journalistisk historieskrivning

Det skriver forlaget Gyldendal i en pressemeddelelse.

- Sagen var i forvejen absurd, og nu bliver det svært at finde ord: Vil Apple forbyde, at man bruger æbler til at udføre den censur, de kræver?, lyder det fra Peter Øvig Knudsen.

Ifølge Gyldendal er bøgerne blevet fjernet i løbet af weekenden, uden at Apple har givet en begrundelse til det danske forlag, Hippieselskabet, der udgiver de digitale udgaver af Øvigs bøger.

Hippieselskabet har derfor skriftligt bedt Apple om en begrundelse, men har endnu ikke fået svar.

Apple afviste i første omgang at forhandle forfatterens seneste bog, "Hippie 2", i den oprindelige udgave, fordi den indeholder fotos med nøgne mennesker.

Efterfølgende lavede Gyldendal en version, hvor de mere følsomme fotos er tildækket, og den version blev så sat til salg i Apples boghandel.

LÆS OGSÅ: Peter Øvig: Apple-censur er grotesk

Som en lille hilsen til Apple satte forlaget små, røde æbler hen over for eksempel kønsorganer og bryster.

Men nu er bogen altså ikke længere mulig at købe gennem Apples e-boghandel - heller ikke med æblecensur.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) har tidligere afvist at blande sig i, om Apple vil forhandle Peter Øvigs Hippie-bog.