10 kontroversielle holocaust-skildringer i kunsten

2) Holocaust-komedien "Livet er smukt".Ideen bag Jerry Lewis-filmen "Da klovnen græd" blev nærmest genbrugt i 1997, da den italienske klovn og skuespiller Roberto Benigni lavede komedien "Livet er smukt" om en far og søn, som sammen kommer i koncentrationslejr. Under opholdet holder Benigni (der spiller faderen) sønnens humør oppe ved at spille klovn og bilde ham ind, at alle deres rædsler blot er en del af en stor leg. At producere en komedie om holocaust er og var en udskældt idé. Alligevel blev filmen nomineret til seks Oscars og vandt tre. For bedste udenlandske film, bedte musik samt for bedste mandlige skuespiller.

BILLEDSERIE Når kunst baseret på menneskeudryddelserne under 2. verdenskrig anklages for at gå over stregen. Se eksempler her

Hvor går grænserne for, hvad kunsten må afbilde? I anledning af Auschwitz-dagen den 27. januar bringer vi her 10 eksempler på holocaust-kunst, der måske gik for vidt:

1) Holocaust-komedien Livet er smukt.

Ideen bag Jerry Lewis-filmen Da klovnen græd blev nærmest genbrugt i 1997, da den italienske klovn og skuespiller Roberto Benigni lavede komedien Livet er smukt om en far og søn, som sammen kommer i koncentrationslejr. Under opholdet holder Benigni (der spiller faderen) sønnens humør oppe ved at spille klovn og bilde ham ind, at alle deres rædsler blot er en del af en stor leg.

Filmen var og er udskældt, men blev nomineret til seks Oscars og vandt tre. For bedste udenlandske film, bedste musik samt for bedste mandlige skuespiller.

LÆS MERE: Trailer, billeder og citater fra Livet er smukt på IMDB.com

2) Jerry Lewis-filmen som aldrig blev udgivet: Da klovnen græd.

Filmen kaldes for det største tabte dokument i filmhistorien. Da klovnen græd er skrevet, instrueret, og i vid udstrækning finansieret af Jerry Lewis, som selv spiller hovedrollen. Filmet i 1971 og aldrig udgivet, fortæller filmen historien om en tysk klovn, der interneres i en nazistisk koncentrationslejr og vier sit liv til at få jødiske børn til at fnise på vej til gaskammeret.

Filmen blev aldrig udsendt.

LÆS MERE: Uddrag af manuskriptet til Da klovnen græd

3) "Schindlers liste". Når virkeligheden ses gennem Hollywoods filmlinser.

Endnu en film om holocaust, endnu en Oscar-vinder. Denne gang af Indiana Jones og E.T.-instruktøren Steven Spielberg. Schindlers liste blev en af de mest sete film nogensinde om krigens rædsler, men udskældt for at stille sin hovedperson i et alt for positivt lys i forhold til de faktiske historiske begivenheder.

LÆS MERE: Heltemodig. Der er ingen grund til at anfægte det positive billede af Schindler

4) "Dagen". Hvor meget er fiktion, hvor meget er fakta?

Den jødiske forfatter, professor og politiske aktivist Elie Wiesels roman Natten fra 1958 (dansk 1987) handler om de sidste år af Anden Verdenskrig og den dengang 12-15-åriges Wiesels oplevelser i Ungarn og i koncentrationslejr. Den blev fulgt op af Daggry og Dagen.

Det kontroversielle ved bogen er, at den på en gang er biografi altså dokumentarisme men med klare fiktionstræk. Så hvad er sandt, og hvad er falsk? Hvad er formålet med sådan en bog, lød spørgsmålet i en lang debat, der begyndte i The New York Times. Wiesel selv sagde til kritikerne, at bogens formål ikke var, at man skulle forstå, hvad han og millioner andre gennemgik, men forstå, at man ikke kan forstå.

Kontroverserne blev ikke mindre af, at forfatteren foretog mange ændringer i bogens påstået sande beretninger, da den blev genudgivet i 2005.

LÆS MERE: Hvem tilhører Auschwitz?

5) Splatterfilmen "Auschwitz".

I 2010 skabte den tyske gyserfilminstruktør Uwe Böll røre med en trailer for en endnu ikke færdiggjort splatterfilm om Auschwitz. I traileren ser man en SS-vagt (spillet af Uwe Böll) stå uden for et af de gaskamre, hvor der blev henrettet fanger, man ser indsatte få trukket guldtænder ud og meget andet.

Om filmen bliver lavet eller ej vides ikke endnu. Formålet med den grusomme trailer var at indsamle kapital nok til at lave filmen.

LÆS MERE: Se trailer (advarsel: Meget stærke billeder)

6) Auschwitz og Birkenaus permanente udstilling

Auschwitz og Birkenau står stadig. Og det i sig selv er en provokation for mange, der mener, at stedet burde ryddes. Besøger man de nedlagte koncentrationslejre kan man blandt andet opleve en permanent udstilling, hvor døde fangers sko, proteser, tænder og mere er udstillet i store glasmontre. Også lampeskærme, pengepunge og andet lavet af menneskehud fra ofrene for holocaust opbevares her.

LÆS MERE: Album fra Auschwitz

7) Når virkeligheden bliver for svær at se på: "Nat og tåge"

"Nat og tåge" ("Nuiit et brouillard") er en dokumentarfilm fra 1955 instrueret af den franske nybølge-instruktør Alain Resnais. Dokumentaren blander arkivmateriale med billeder fra de faldefærdige koncentrationslejre Auschwitz og Majdanek.

Det mest kontroversielle ved Resnais film er dens ægthed. Bunker af døde, udhungrede mennesker, afskårne hoveder i en spand og andre forfærdeligheder fra Auschwitz-Birkenau blev vist i denne dokumentarfilm, som af mange er blevet kaldt så frygtelig, at dens budskab ikke trænger ind, simpelthen fordi man ikke kan holde ud at se den.

8) Rolexgate: Auschwitz-Birkenau bygget med holocaustofres guldtænder

Marco Evaristti købte jødiske guldtænder af en nazist og smeltede dem om til en miniaturemodel af Auschwitz. Det blev til kunstværket Rolexgate". Da Rolexgate blev udstillet første gang i Berlin, blev den fjernet på grund af publikums reaktion på det kontroversielle kunstværk. I 2010 blev den udstillet den for anden gang, denne gang i Danmark i Kunsthallen Nikolai i København.

Rolexgate indeholder blandt andet en cirka en meter lang model af indgangspartiet til udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau. Den er udført af 2,3 kilo guld, hvoraf 80 procent stammer fra de guldtænder, nazisterne trak ud af deres ofre, inden de endte i gaskamrene.

Det er den chilenske kunstner Marco Evaristti i Danmark mest kendt for at udstille guldfisk i blendere på Trapholt Museum i Kolding der har skabt udstillingen.

LÆS MERE: Makaber Auschwitz-udstilling

9) MAUS

"MAUS" af den jødiske tegneserietegner og søn af to Auschwitz-overlevende Art Spiegelmann gengav sin faders fortælling i tegneserieform. Jøder blev tegnet som mus, nazisterne som katte. MAUS er blevet hyldet som en af de bedste og stærkeste holocaust-vidnesbyrd af alle fra The New York Times til Umberto Eco. Men den har også vagt postyr. I 2001, da tegneserien blev oversat til polsk, medførte den demonstration og bogafbrændinger.

LÆS MERE: Jøden, hans søn og Auschwitz historien om MAUS

10) Satirekrigen

Som respons på de danske Muhammed-tegninger lavede den iranske avis Hamshari en konkurrence: Lav den bedste satire-tegning af holocaust.

Det var selvfølgelig ment som en modprovokation. Men israelerne var hurtige til at lave en mod-mod-provokation: Det israelske forlag Dimona Comix udstedte straks sin egen tegnekonkurrence, som gik ud på, at jøder skulle lave satire over holocaust og antisemitisme. Herover ses et af resultaterne.

LÆS MERE: Wikipedia-opslag om satirekrigen (på engelsk).
Videre læsning:

TEMA: Holocaust

TEMA: Kultur og etik

1) Jerry Lewis-filmen som aldrig blev udgivet: "Da klovnen græd".Filmen kaldes for det største tabte dokument i filmhistorien. "Da klovnen græd" er skrevet, instrueret, og i vid udstrækning finansieret af Jerry Lewis, som selv spiller hovedrollen. Filmen er optaget i 1971 og fortæller historien om en tysk klovn, der interneres i en nazistisk koncentrationslejr og vier sit liv til at få jødiske børn til at fnise på vej til gaskammeret. Filmen blev aldrig udsendt.
3) "Schindlers liste". Når virkeligheden ses gennem Hollywoods filmlinser.Endnu en film om holocaust, endnu en Oscar-vinder. Denne gang af Indiana Jones og E.T.-instruktøren Steven Spielberg. Schindlers liste blev en af de mest sete film nogensinde om krigens rædsler, men udskældt for at stille sin hovedperson i et alt for positivt lys i forhold til de faktiske historiske begivenheder.
4) "Dagen". Hvor meget er fiktion, hvor meget er fakta?Den jødiske forfatter, professor og politiske aktivist Elie Wiesels roman "Natten" fra 1958 (dansk 1987) er en roman om de sidste år af anden verdenskrig og den dengang 12-15-åriges Wiesels oplevelser i Ungarn og i koncentrationslejr. Den blev fulgt op af "Daggry" og "Dagen". Det kontroversielle ved bogen er, at den på en gang er biografi - altså dokumentarisme - men med klare fiktionstræk. Så hvad er sandt, og hvad er falsk? Hvad er formålet med sådan en bog, lød spørgsmålet i en lang debat, der begyndte i The New York Times. Wiesel selv sagde til kritikerne, at bogens formål ikke var, at man skulle forstå, hvad han og millioner andre gennemgik, men forstå, at man ikke kan forstå.Kontroverserne blev ikke mindre af, at forfatteren foretog mange ændringer i bogens påstået sande beretninger, da den blev genudgivet i 2005.
5) Splatterfilmen "Auschwitz".I 2010 skabte den tyske gyserfilminstruktør Uwe Böll røre med en trailer for en endnu ikke færdiggjort splatterfilm om Auschwitz. I traileren ser man en SS-vagt (spillet af Uwe Böll) stå uden for et af de gaskamre, hvor der blev henrettet fanger, man ser indsatte få trukket guldtænder ud og meget andet. Om filmen bliver lavet eller ej vides ikke endnu. Formålet med den grusomme trailer var at indsamle kapital nok til at producere filmen.
6) Auschwitz og Birkenaus permanente udstillingAuschwitz og Birkenau står stadig. Og det i sig selv er en provokation for mange, der mener, at stedet burde ryddes. Besøger man de nedlagte koncentrationslejre kan man blandt andet opleve en permanent udstilling, hvor døde fangers sko, proteser, tænder og mere er udstillet i store glasmontre. Også lampeskærme, pengepunge og andet lavet af menneskehud fra ofrene for holocaust opbevares her.
7) Når virkeligheden bliver for svær at se på: "Nat og tåge""Nat og tåge" ("Nuiit et brouillard") er en dokumentarfilm fra 1955 instrueret af den franske nybølge-instruktør Alain Resnais. Dokumentaren blander arkivmateriale med billeder fra de faldefærdige koncentrationslejre Auschwitz og Majdanek. Det mest kontroversielle ved Resnais' film er dens ægthed. Bunker af døde, udhungrede mennesker, afskårne hoveder i en spand og andre forfærdeligheder fra Auschwitz-Birkenau blev vist i denne dokumentarfilm, som af mange er blevet kaldt så frygtelig, at dens budskab ikke trænger ind, simpelthen fordi man ikke kan holde ud at se den.
8) Rolexgate: Auschwitz-Birkenau bygget med holocaustofres guldtænderMarco Evaristti købte jødiske guldtænder af en nazist og smeltede dem om til en miniaturemodel af Auschwitz. Det blev til kunstværket "Rolexgate". Da Rolexgate blev udstillet første gang i Berlin, blev den fjernet på grund af publikums reaktion på det kontroversielle kunstværk. I 2010 blev den udstillet den for anden gang, denne gang i Danmark i Kunsthallen Nikolai i København.Rolexgate indeholder blandt andet en cirka en meter lang model af indgangspartiet til udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau. Den er udført af 2,3 kilo guld, hvoraf 80 procent stammer fra de guldtænder, nazisterne trak ud af deres ofre, inden de endte i gaskamrene.Det er den chilenske kunstner Marco Evaristti - i Danmark mest kendt for at udstille guldfisk i blendere på Trapholt Museum i Kolding - der har skabt udstillingen.
9) MAUS"MAUS" af den jødiske tegneserietegner og søn af to Auschwitz-overlevende Art Spiegelmann gengav sin faders fortælling i tegneserieform. Jøder blev tegnet som mus, nazisterne som katte. "MAUS" er blevet hyldet som en af de bedste og stærkeste holocaust-vidnesbyrd af alle fra The New York Times til Umberto Eco. Men den har også vagt postyr. I 2001, da tegneserien blev oversat til polsk, medførte den demonstration og bogafbrændinger.
10) Satirekrigen. Som respons på de danske Muhammed-tegninger lavede den iranske avis Hamshari en konkurrence: Lav den bedste satire-tegning af holocaust.Det var selvfølgelig ment som en modprovokation. Men israelerne var hurtige til at lave en mod-mod-provokation: Det israelske forlag Dimona Comix udstedte straks sin egen tegnekonkurrence, som gik ud på, at jøder skulle lave satire over holocaust og antisemitisme. Herover ses et af resultaterne.