Tutu: Blair og Bush bør stilles for retten

Den sydafrikanske ærkebiskop mener, Blair og Bush har opført sig som bøller i en skolegård. Foto: ANTÓNIO COTRIM Denmark

Antiapartheid-helten Desmond Tutu beskylder Tony Blair og George W. Bush for at lyve om Irak-krigen

Tony Blair og George W. Bush bør konfronteres med dommerne ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) som følge af deres rolle i og ansvar for Irak-krigen. Det mener den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu.

Tutu, en af de mest fremtrædende i kampen mod apartheid i Sydafrika, skriver i et indlæg i den britiske avis The Observer, at Irak-krigen har skabt ustabilitet og splittet verden i højere grad end nogen anden væbnet konflikt i historien.

Den tidligere britiske premierminister og USA's tidligere præsident løj om Iraks masseødelæggelsesvåben, og både Blair og Bush er dobbeltmoralske, skriver Tutu.

LÆS OGSÅ:Nobelprisvindere protesterer mod krigsleg på tv

USA og Storbritannien tog initiativet til krigen mod Irak og dets leder, Saddam Hussein, i 2003. Resultatet ser man i dag med borgerkrig i Syrien og muligvis en langt mere omfattende konflikt i Mellemøsten med Iran i en hovedrolle, mener Tutu.

- De tidligere ledere af USA og Storbritannien fabrikerede grunden til, at de kunne opføre sig som bøller i en skolegård og splitte de andre ad. De har drevet os til kanten af en afgrund, hvor vi nu står - med udsigten til Syrien og Iran foran os, skriver Tutu.

Tutus opfordring til at stille Blair og Bush for domstolen i Haag er den mest opsigtvækkende i indlægget, ifølge The Observer. Tutu hævder, at der tilsyneladende gælder forskellige regler for vestlige og afrikanske ledere med hensyn til retsforfølgelser.

Antallet af dræbte under og efter krigen i Irak rækker i sig selv, ifølge Desmond Tutu, til at indlede en sag mod de to ved ICC, der tager sig af sager om folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser.

Indtil nu har retten behandlet 16 sager. Men der er foreløbigt kun faldet dom i en, sagen mod Thomas Lubanga, der tidligere i år blev dømt til 14 års fængsel for at have taget del i krigsforbrydelser i Congo.