Præst: Sutsko-teologer ved intet om krig

Feltpræst Thomas Aallmann blev mødt med kritik, da han i en bog beskrev, hvordan han velsignede de danske Afghanistan-soldater før de drog i krig. Nu får kritikerne tørt på i boganmeldelse. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2011) Foto: Søren Bidstrup

Biskopper, præster og teologer får tørt på i anmeldelse af omdiskuteret bog af feltpræst

Skinhellige biskopper, sutskoslubrende teologer og Vorherres mentale lilleputter.

Frænde er frænde værst, og det gælder øjensynligt også i en boganmeldelse, skrevet af Johannes H. Christensen, tidligere sognepræst i Skovshoved.

LÆS OGSÅ: Biskopper: Danmarks indsats skal ikke være religionskrig

I en anmeldelse af bogen "Løvehjerter: Accepten af døden", skrevet af feltpræst Thomas Østergaard Aallmanns, langer Johannes H. Christensen hårdt ud efter de teologer, præster og biskopper, som har kritiseret bogen for til en vis grad at legitimere hellig krig.

LÆS OGSÅ: Feltpræst på fortsat mission

Anmeldelsen, som er offenntliggjort på hjemmesiden Sappho.dk, henviser blandt andet til, hvordan blandt andre flere biskopper samt lektor Hans Vium Mikkelsen i en artikel i Kristeligt Dagblad har kritiseret Aallmann for blandt andet at beskrive, hvordan han giver soldaterne en kristen velsignelse før de drager afsted i aktion.

"Bemærkelsesværdigt er det, at nu, hvor Osama omsider er væk, melder de professionelle farisæere - blandt dem den nævenyttige ærkebiskop af Canterbury sig med poserende samvittighedskvaler om hvor vidt, det nu også var rimeligt at pløkke Osama ned", skriver Johannes H. Christensen og fortsætter:

"På samme måde: De samlede danske biskopper, der ikke undser sig for den blasfemi at sjoske rundt med sølvkors på vommen, tager Aallmann i skole og docerer, at krigen i Afghanistan ikke er en religionskrig", skriver Johannes H. Christensen, som derefter kritiserer Vium Mikkelsens kritik af bogen.

"I skinhellig forargelse sekunderes biskopperne af en af Vorherres mentale lilleputter, hr. Vium Mikkelsen fra det teologiske center i Løgumkloster, hvis fornemste opgave det er at malke folkekirken for penge", skriver Johannes H. Christensen, som mener, at både biskopper og andre kritikere er på afveje, når de tolker Aallmanns bog som en delvis legitimering af hellig krig.

"Det er stensikkert, at Aallmann noget bedre en den sutskoslubrende lektor ved, at intet er helligt undtagen Gud. Hellig krig det er noget ayatollaherne i Iran og den slags galninge går op i, ikke kristne præster, ej heller kristne soldater".

Hans Vium Mikkelsen, lektor ved Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster, står dog ved sin kritik af bogen. I flere artikler i Dansk Kirketidende advarer han netop mod at gøre krigen i Afghanistan til et opgør mellem religioner. Og her spiller feltpræsten en vigtig rolle, mener Hans Vium Mikkelsen.

LÆS OGSÅ: Debat om feltpræster i Dansk Kirketidende

"Det er ikke feltpræstens opgave at skabe god kampgejst, det er derimod hans opgave at forkynde evangeliet til trøst og lindring,
at skabe rum for sjælesorg, at være en brobygger til "normalsamfundet, og at give et rum, hvor krigens forråelse bliver
modsagt", skriver Hans Vium Mikkelsen i et af sine indlæg.