Militær rimer ikke på humanitær

Kan militæret udføre humanitær hjælp? spørger hjælpeorganisationer. Foto: Agencja Gazeta

Hjælpeorganisationerne er stærkt bekymrede over, at militæret udfører humanitært arbejde. Det gør nødhjælp farligere, mener de. Læger Uden Grænser er på vej med en kampagne om principperne for humanitær hjælp

Over halvdelen af danskerne (54 procent) mener, at de humanitære organisationer skal samarbejde med de internationale styrker i konfliktzoner som Afghanistan og Irak. Det viser en meningsmåling, som hjælpeorganisationen Læger Uden Grænser har fået foretaget blandt flere end 3000 voksne i Norge, Sverige og Danmark. Målingen viser også, at 46 procent af danskerne finder det i orden, at nødhjælp bliver givet af personer i uniform.

Tallene overrasker i Læger Uden Grænser, der selv anser det for et stort problem, at militæret i stigende grad har bevæget sig ind på de humanitære organisationers område gennem uddeling af nødhjælp og etablering af civile projekter som bygning af veje, brønde, skoler med videre. Sådan som man især har set det i de seneste ni år i forbindelse med krigene i Afghanistan og Irak.

"Det kan være livsfarligt, hvis man blander de humanitære og de militære opgaver sammen, fordi det kan gøre både nødhjælpsarbejderne og de mennesker, de hjælper, til et mål i konflikten. Det er neutraliteten, der skaber adgang til de befolkninger, der er i nød, og den kan et militær aldrig levere," siger formanden for Læger Uden Grænser i Danmark, Jesper H. L. Jørgensen.

Organisationen holdt i går et seminar om humanitært arbejde i konfliktområder forud for en kampagne om emnet, der begynder på mandag. Til stede var også major Nicholas T. Veicherts fra Forsvarsakademiet, der forklarede den tiltagende gråzone mellem humanitært og militært arbejde som et udtryk for det fokus, der er på civilbefolkningen i konflikter som Afghanistan og Irak.

"Det er krige, hvor man ikke kan bombe sig til en sejr. Det hele står og falder med, at man kan overbevise befolkningen om, at projektet er godt. Derfor kommer det hele til at handle om at skabe fremskridt for befolkningen. Nu og her," sagde han.

Peter Viggo Jakobsen, professor i international politik ved Københavns Universitet, var enig med Læger Uden Grænser i, at militæret i alt for høj grad har pyntet sig med falske humanitære fjer i både Irak og Afghanistan, men når det er sagt, mente han også, at problemet er overskueligt.

"Man kan ikke generalisere problemerne i de to lande til resten af verden. Det er to specielle konflikter, som vi ikke vil se gentage sig i overskuelig fremtid, fordi både USA og Nato har brændt fingrene tilstrækkeligt," sagde han.

upoulsen@k.dk