Livet i felten giver blik for det åndelige

"Det er vigtigt for mig i min prædiken at lægge vægt på, at Gud stoler på dem og de opgaver, de har fået tildelt," siger Thomas Hansen Beck, der har været udsendt som feltpræst fire gange. -- Foto: Polfoto.

Thomas Hansen Beck har fire gange været udsendt som feltpræst. Nu hædres han for sit arbejde i felten, hvor han gerne prædiker om både tillid til Gud og Guds tillid til os

"Det er meget ærefuldt, så jeg er meget stolt over det," siger Thomas Hansen Beck fra sin præstebolig i den lille fynske by Sandager. Sammen med ni soldater og en anden feltpræst modtog han for nylig et hæderslegat fra Henning Remmens Støttefond for Gardere. Fire gange er Thomas Hansen Beck draget af sted med de danske styrker i krig.

For ham er det vigtigt, at soldaterne har en præst at gå til i sammenhænge, hvor man kommer ud på kanten af livet. I det daglige handler det meget om at sætte ord på ting:

"På internettet har jeg skrevet meget hjem til de pårørende. Jeg har for eksempel sendt fortællinger derudefra til dem. Det er et vigtigt job for feltpræsten: at sætte ord på ting, som soldaterne måske selv har svært ved at sætte ord på," siger feltpræsten, der for et halvt år siden kom tilbage til det sydfynske efter seks måneder i det uroplagede Afghanistan.

"I beskrivelserne kan man fortælle de pårørende, hvordan soldaterne har det, og at det hele ikke handler om krig, blod og lemlæstelse. Man fortæller om hverdagen og de hyggelige oplevelser. Det er det, der fylder mest. Kammeratskabet og den omsorg, alle viser for hinanden," siger han.

Men det religiøse spiller også en rolle, selvom præsten ikke mener, at soldaterne nødvendigvis bliver mere troende af at være i krig:

"Tro kan man ikke måle. I Danmark er det meget lettere at miste sit fokus på, at det ikke handler om, at vi tror på Gud, men at Gud tror på os," siger sognepræsten, og fortsætter:

"I et velfærdsland, hvor renter og spørgsmålet om, hvornår man skal gå på pension, fylder meget, er man mere optaget af at fortære sit eget, end at Gud stoler på en. Ude i konfliktområder er hele den velfærds-fernis skrællet af ens liv, og derfor får man mere øjnene op for, at Gud stoler på en."

Det sidste er noget, der spiller en væsentlig rolle i prædikenerne i Afghanistan.

"Det er vigtigt for mig i min prædiken at lægge vægt på, at Gud stoler på dem og de opgaver, de har fået tildelt. At de har Guds velsignelse med sig."

Thomas Hansen Beck mener, at krig kan være med til at åbne menneskets bevidsthed mod det eksistentielle.

"Man får skærpet sine sanser for, at livet er ånd. Det hele er ikke materielt. Hvis man ikke er klarsynet inden, så går det op for en, at mennesket ikke er biologi, men et åndsvæsen."

Det er uvist, om Thomas Hansen Beck atter kommer til at pakke præstekraven og soldateruniformen i den mørkegrønne rygsæk. Indtil videre har han ingen aftaler med forsvaret.

kirke@k.dk