Jægerbogen: Forsvarets største selvmål i moderne tid

Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen holder pressemøde torsdag d. 1 oktober 2009 i København om undersøgelsen af den arabiske udgave af Jægerbogen. - Foto: Linda Henriksen

Dansk Folkeparti holder hånden over forsvarsministeren, og han sidder sikkert i stolen, med mindre han selv går. Det er der flere grunde til

Forsvaret er kastet ud i sin værste krise siden Anden Verdenskrig. I aftes kom det frem, at forsvarsminister Søren Gades (V) pressechef Jacob Winther ved en fejl sendte DR et eksemplar af den meget omtalte, arabiske oversættelse af bogen "Jæger – i krig med eliten".

Dermed har både ministeriet og Forsvarskommandoen medvirket til at sprede en arabisk oversættelse af en bog, som ifølge forsvaret selv skulle være farlig for danske soldaters sikkerhed. Ikke alene har forsvaret spredt den, en højtstående medarbejder i Forsvarskommandoen har også ved hjælp af et computerprogram oversat den til arabisk.

Det blev afsløret i går, at informatikchef Jesper Britze havde stået for den i øvrigt komplet uforståelige oversættelse, og han blev omgående suspenderet.

Både Søren Gade og forsvarschef Tim Sloth Jørgensen beklagede i stærke vendinger den "absurde" sag. Søren Gade lod forstå, at han alvorligt har overvejet at trække sig som minister, og at han ikke klæber til taburetten.

Samtidig udtrykte han skuffelse og mistillid til Forsvarskommandoen, men Tim Sloth Jørgensen havde ikke tænkt sig at forlade sin post af den grund.

Tilsyneladende er den pinlige sag brolagt med gode viljer. Bogens forfatter, tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, har ikke haft intentioner om at skade Jægerkorpset eller soldaterkammerater, men det mener Forsvarskommandoen, at bogen gør, og derfor har man forsøgt at stoppe den. Forgæves.

Det mislykkedes definitivt, da dagbladet Politiken udgav bogen som et tillæg til avisen for godt to uger siden.

Der var rygter om, at bogen eller brudstykker af den fandtes i en arabisk oversættelse på internettet, men da Forsvarskommandoen ikke kunne finde den, fabrikerede Jesper Britze den som nævnt selv via det automatiske oversættelsesprogram på Google.

Det er led i en ny informationsstrategi for forsvaret, at man skal være "offensiv" i stedet for defensiv på internettet, og Jesper Britze har tidligere fremhævet det gamle militære slogan om, at det bedste forsvar er et angreb.

I går faldt han selv for den strategi, og både forsvarsministeren, forsvarschefen og Dansk Folkeparti havde travlt med at isolere sagen til at handle om hans tillidsbrud.

Enhedslistens Frank Aaen mener, at forsvaret, regeringen og Dansk Folkeparti i virkeligheden forsøger at lukke sagen i stedet for at få den fuldt opklaret.

Ikke desto mindre er Forsvarets Auditørkorps sat til at undersøge sagen. Et af de uafklarede spørgsmål er stadig, hvordan dokumentet med den arabiske oversættelse kunne ende på B.T.'s hjemmeside. Jesper Britze afviser, at han har lækket det. Viser det sig at komme fra Forsvarsministeriet, kan det lægge et nyt politisk pres på Søren Gade.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, mente allerede i går, at det belaster forsvarsministeren, at hans pressechef sendte den arabiske oversættelse til DR – uanset at bogen allerede på det tidspunkt lå på B.T.'s hjemmeside.

Imidlertid sidder Søren Gade sikkert i stolen, med mindre han da selv vælger at træde tilbage.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, gav i går klar parlamentarisk opbakning til ham. Der har ellers været dårlig stemning mellem Dansk Folkeparti og Søren Gade, fordi han lod SF komme med i sommerens forsvarsforlig. Normalt er det politisk livstruende for en minister at lægge sig ud med regeringens støtteparti, men ikke for Søren Gade.

Dansk Folkeparti har et stort behov for at holde sig inde i den forsvarspolitiske varme og ikke overlade scenen til Socialdemokraterne og SF. Forude venter vigtige forhandlinger om for eksempel køb af nye jagerfly. Og at vælte en af regeringens folkeligt mest populære ministre, ville være særdeles risikabelt for Dansk Folkeparti. Ikke mindst i disse måneder, hvor krigen i Afghanistan er inde i en meget vanskelig og kritisk fase.

Næsten de samme argumenter tæller for Socialdemokraterne og SF.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk